Hem Whisky & Bourbon Gotlands Bryggeri fortsätter investera i ön

Gotlands Bryggeri fortsätter investera i ön

av Livets Goda

Gotlands Bryggeri startade i år initiativet Allt för ön. Första projektet innebar att man under Almedalsveckan lät bryggeriet på S:t Hansgatan i Visby agera skyltfönster för öns småskaliga mat- och dryckesproducenter. Allt för ön är dock långt ifrån en engångssatsning. Nästa del i initiativet genomförs redan under öl- och whisky-mässan Stockholm Beer & Whisky där Gotlands Bryggeri bjuder in andra gotländska bryggeriverksamheter, till att tillsammans med bryggeriet synas i en gemensam monter. För Mikael Mossvall, VD på Gotlands Bryggeri, är det en självklarhet att bjuda in andra lokala dryckesproducenter till montern.

– När vi började satsa på initiativet Allt för ön slog tanken oss att vi kunde dela upp vår monter på Stockholm Beer & Whisky för att ge fler bryggerier, destillerier & kafferosterier på ön luft under vingarna. Vi är ett av Sveriges ledande hantverksbryggerier, och då tycker jag att vi har som skyldighet att lyfta fram den mångfald av smaker som Gotland erbjuder, säger Mikael Mossvall, VD på Gotlands Bryggeri.

En ytterligare satsning sprungen ur initiativet är att Gotlands Bryggeri står som värd för ett besök från Årets Kock-föreningen. Den 7–8 oktober låter man några av Sveriges främsta kockar besöka livsmedelsproducenter på ön, med förhoppningen att möjliggöra fler gotländska råvaror på den svenska restaurangscenen. Givetvis står också ett besök hos Gotlands Bryggeri på S:t Hansgatan på schemat.

Mikael Mossvall

– Genom att stå som värd för Årets Kock vill vi ge småskaliga producenter på ön möjligheten att ta sig in i förstklassiga krogar runt om i Sverige. Gotland myllrar av kvalitativa råvaror och gediget hantverk, och genom det här samarbetet hoppas vi att fler får upp ögonen för detta, fortsätter Mikael Mossvall, VD på Gotlands Bryggeri.

Ett annat projekt inom ramen för initiativet, som genomförs lagom till skördesäsongen, är att Gotlands Bryggeri planerar att samskapa ett öl tillsammans med lokalbefolkningen. Genom samarbete med Halfvede Musteri och gotlänningar vill man skapa öl av äpplen från gotländska trädgårdar. Ölet kommer heta Wisby Farmhouse Ale och tider för när äppelinsamlingen arrangeras utanför S:t Hansgatan 47 är 13–14 oktober mellan kl.12-16 och den 15-17 oktober mellan kl.15-18.

– Wisby Farmhouse Ale kommer bli en fantastisk produkt och ett bevis för hur vi förhoppningsvis kan skapa något unikt tillsammans med våra riktiga ambassadörer – gotlänningarna. Det här är ett projekt som jag håller väldigt varmt om hjärtat, och jag ser fram emot att träffa alla den 13–17 oktober, säger Mikael Mossvall på Gotlands Bryggeri.

RELATERAD LÄSNING