Gotlands Bryggeri presenterar skisser på det nya bryggeriet

Livets Goda 26 Oct, 2018
Whisky och Bourbon I mars i år blev det klart att Gotlands Bryggeri expanderar på ön genom att bygga ytterligare ett bryggeri på Cypressgatan 3B. Nu lämnar företaget in bygglovsansökan för det nya bryggeriet och kan avslöja detaljerna kring bryggeriets utseende. - Med bryggeriets placering är vår ambition att skapa ett smakfullt landmärke bidrar till Visbys södra siluett, säger Mikael Mossvall, VD på Gotlands Bryggeri.

Två arkitekter har arbetat med byggnadens design och funktion och när Gotlands Bryggeri nu lämnar in bygglovsansökan utlovas ett bryggeri med modern hantverkskapacitet, iklädd en stilren metallfasad med inbjudande hörnglaspartier som ger en maritim känsla passande till bryggeriets placering nära Visby hamn. Bryggeriets symbol, den gotiska bågen, frontar kustlinjen vid Visbys södra siluett.

- Vi vill skapa ett bryggeri som, på ett bra sätt, etablerar sig i befintlig miljö och som samtidigt är med och skapar en positiv utveckling för närområdet. Den gotiska bågen är inte bara symbol för Gotlands Bryggeri, utan har även en stark historisk koppling till ön. För alla som, kvällar och nätter, närmar sig Visby från havet, kommer den gotiska bågen och bryggeriets hörnglaspartier att lysa välkomnande, likt lyktor, säger Anders Rabenius, ansvarig arkitekt för projektet.

Intresset för svensk hantverksöl har de senaste åren ökat stort och den gotländska bryggeriscenen blomstrar. Gotlands Bryggeri ser tillskottet av det nya bryggeriet som ett sätt att långsiktigt investera i Gotland och samtidigt svara upp mot efterfrågan av högkvalitativt hantverksöl. Det nya bryggeriet har anpassats till sin storlek med tanke på att man ska uppnå målet om en produktionskapacitet på drygt två miljoner liter per år, något som blir möjligt tack vare smart och modern planering.

- Vi är otroligt stolta över att i mer än 20 år varit en aktiv del av Gotland och det känns därför helt rätt att satsa ännu mer på närvaron lokalt. Vi vill att alla gotlänningar ska uppleva bryggeriet som ett positivt tillskott, både i form av vad det utseendemässigt gör för närområdet och vad det bidrar till i form av all god öl som vi kommer kunna brygga framöver, säger Mikael Mossvall, VD på Gotlands Bryggeri.

Det befintliga bryggeriet på S:t Hansgatan 47 kommer fortsatt att ha en nyckelroll i Gotlands Bryggeris verksamhet. Närheten mellan Visby och Cypressgatan ses som en stor tillgång i utvecklingen av kommande hantverksöl.

Fakta om bryggeriet i korthet
• Bryggeriet byggs på Cypressgatan 3B
• Första spadtaget planeras till våren 2019
• Produktionskapaciteten är drygt två miljoner liter öl per år
• Cirka 5 arbetstillfällen skapas
• Målet är att det nya bryggeriet ska stå klart under 2020


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet