Hem Vinvärlden Gott och blandat från Kvalitetsviner

Gott och blandat från Kvalitetsviner

av Livets Goda

“Tommy och Märet har sedan starten valt att inrikta sig på producenter som gör naturliga viner och där man använder sig av ekologiska och biodynamiska arbetsmetoder. Metodiken för att framställa naturliga viner har tyvärr alltför ofta, men inte alltid oskäligt, likställts med en viss smakprofil – att det exempelvis är reduktivt, grumligt och lite “”pruttigt””. Kvalitetsviner visar dock att det inte behöver vara så och deras urval visar det med bravur. Vi har alltid hävdat att det inte spelar någon roll hur vinerna är framställda, det viktigaste är att det smakar gott – och råkar det sedan vara biodynamiskt framställt så är det jättebra. Viner i urval: Philipe Pacalet som vi tidigare skrivit om här på LivetsGoda.se tillhör den yngre generationen vinmakare i Bourgogne. Vieilles Vignes 2012 består till hundra procent av pinot noir och har vilat till sig strax över ett år på gamla fat, eller egentligen tills dess att Philippe tycker att vinet är klart. Detta vin visar upp en ren fruktkaraktär med toner av körsbär, smultron och hallon. Det finns en uppfriskande syra och mineralitet i buteljen som helst av allt ska intas nu direkt. På denna nivå levererar Philippe ett välgjort och kvalitativt vin i all sin enkelhet som ska drickas och njutas av nu utan konstigheter och det gör vi gärna! Chambolle-Musigny 2011 från samma producent imponerar även den med en ren och relativt mogen frukt som är mörk i all sin rödhet. Koncentrerat, elegant och välgjort. Gevrey-Chambertin 2009 har fått några år till på nacken sedan vi provade den sist och den har åldrats med värdighet. Den inbjudande doften av körsbär, hallon och smultron finns kvar med en mognare stil och med inslag av en härlig jordighet. Detta är ett riktigt snyggt och elegant vin med ren frukt. Mineraler, hallon, sötsyrlig körsbärsfrukt som tenderar att gå över åt det mörkare hållet, silkig kryddighet och en återhållsamhet i tanninerna gör detta vin mycket enkelt och tacksamt att inta, och gott framförallt. Ett snyggt och balanserat vin som visar på stora kvalitéer i vinmakningen. Sybille Kuntz och Markus Kuntz-Riedlin är två frontfigurer I moseldalens renässans. Både kommer från vinodlarfamiljer men deras gemensamma vingård Sybille Kuntz är yngre än 20 år gammal. Sluttningen på vingården ligger åt syd- sydväst och sluttar hela 75 procent. Den röda tråden genom parets viner är att det är mineraldrivet och knivskarpt men alltid med en uppbackning från en kraftfull och ren frukt. Riesling Kabinett Trocken 2011 uppvisar som alltid denna knivskarpa mineralitet, med en renhet och elegans som är prydligt uppbackad av fin frukt. Gott Riesling Spätlese Trocken 2011 är som gjord för sällskap med en pilgrimsmussla av kvalité. Skapr mineralitet med en kraftfull frukt med tropiska hintar som tränger fram tillsammans med en lätt krydda och gör det hela komplext, balanserat och framförallt gott. Riesling Schartz Grand Cru 2007 tar det hela till nästa nivå. Lime, citrus och hintar av petrolium tillsammans med en nektarlik frukt med tropiska undertoner i kombination med en kalk-och flintarik mineralitet gör denna sammansatta butelj till en ren fröjd att inta. Grand Cru till budgetpris (ca 300 kr). I Italien och Toscana finner vi sedan Pian Dell’Orino ligger granne med Biondi Santi i Montalcino. Här hittar ni Caroline Pobitzer och Jan Erbach, som sedan 1997 odlar sina sangiovese-druvor för framställning av Brunello och Rosso di Montalcino samt en IGT – Piandorino. De har ca 6 ha fördelat på fyra mindre områden. Rosso 2011 och Piandorino 2010 är båda en smekning och fröjd att inta alla dagar i veckan, men höjdpunkten kommer med Brunello di Montalcino 2008 som skänker en stor njutning och får en att tro att världen är en lite bättre plats att vara på. Det är en modern och elegant Brunello som visar hur sammansatt och gott det kan vara från det här området. Mogen frukt i återhållsam stil som jobbar i perfektion med tanninerna. Den rödsyrliga hinten i all den mörka frukten är tokläcker och eftersmaken är lång och behaglig. Det är bara att njuta i stora klunkar tills det är slut, vilket går alldeles för snabbt. Avslutningsvis i urvalet måste Numero Uno 2009 från Clot de L´Oum nämnas. Det är en dominerande del syrah i denna butelj, med en touch carignan och vinet har nu hittat sin plats efter att ha varit lite bångstyrig tidigare. Fylligt och fruktigt med ett skönt motstånd. Tufft men samtidigt läckert enkelt att inta. Återigen stora klunkar rekommenderas, som om det fanns ett annat alternativ. Fullständigt sortiment finner ni på hemsidan www.kvalitetsviner.se

RELATERAD LÄSNING