Hem Vinvärlden Graham’s 2017 Vintage Port – ett måste i varje anständig vinsamling!

Graham’s 2017 Vintage Port – ett måste i varje anständig vinsamling!

av Livets Goda

Att en producent deklarerar en årgång kan låta lite märkligt om man nu inte följer portvinsvärlden mer ingående. Men det finns en tanke bakom det hela, en synnerligen hedervärd sådan, och det är att alltid kunna garantera konsumenten att man tar det här med Vintage Port på högsta allvar och inte ämnar översvämma marknaden så att regionens toppvin tappar i grandeur. Därför tänkte man mer än en gång när 2017-vinernas fenomenala klass var ett faktum, de främsta husen hade ju deklarerat den lika enastående 2016 året innan. Och särskilt då hos Dominic vid Symington Family Estates med namn som Graham’s, Dow’s, Cockburn’s och Warre’s i portföljen så tog man sig en extra funderare då det i sådana fall skulle bli den första så kallade ”back -to-back” Vintage i familjens historia – när två årgångar deklareras i följd.

Med facit i hand vet vi att beslutet var rätt. Två så olika årgångar men med en inneboende kvalitet som är helt fenomenal vill man som starkvinsvän inte vilja vara utan. Dessutom, att prova ung Vintage Port idag jämfört med för två-tre decennier sedan, är som dag och natt. Numer har producenterna i allt större utsträckning tagit kontrollen över vingårdarna och den klassiska fieldblenden med 30 olika sorter som förr kunde ställa till problem med varierande mognadsnivåer är allt mer historia. Dels för att det efter 80-talets EG-inträde planterades mer medvetet, druva för druva, något man ser resultatet av nu när vingårdarna har 30 plus år på nacken men också för att vingårdsarbetet är på en helt annan nivå. Lägg till det faktum att vinspriten som man fortifierar med sedan början av 90-talet inte längre är myndighetsreglerad har ökat kvaliteten markant, något som bidrar starkt till portvinernas så tidiga drickbarhet idag.

Allt detta gör att upplevelsen idag av en ung Port är betydligt mer njutbar, riktigt god till och med, så häng inte upp dig på det där med att en Vintage Port måste lagras tre, fyra fem eller fler decennier innan det är moget – det där är gammal skåpmat och hör dåtiden till. Dagens Port har istället olika drickfaser och stadier som är fascinerande på sitt sätt och det stärker bara bilden av det faktum att ett bra vin är bra redan från början. 2017 Vintage Port är ett klockrent exempel på det men även 2016. Men, om du nu vill lagra till en klassisk Port så har såväl 2016 som 2017 4-5 decennier i sig utan problem, kanske något mer i den senare.

Den 22 november släpps 180 flaskor av Graham’s 2017 Vintage Port, ett vin som Livets Goda provat vid två tillfällen med identiska intryck. Vi kompletterar här med vårt intryck av 2016 som det i skrivande stund finns cirka 40 flaskor kvar av på Systembolaget.

2017 Graham’s Vintage Port (artikel 92779, 750 ml, 849 kr) Graham’s rör sig i vinnarspåret just nu och levererade en fenomenal 2016. 2017 är så annorlunda men fortsätter i samma övertygande stil och hör till regionens toppar. De patenterade björnbären är med i doftspektrumet, uppbackat av örtflorala toner, mjölkchoklad och en överlag förförisk fruktighet som snuddar vid det generösa. Att stora portviner är urläckra tidigt nuförtiden är denna ett bevis på med sin närmast saliverande rika frukt där supersnygga tanniner lindas in i sötman och där även tobak, varma stenar, slån och en viss sälta bidrar till djup. Rent, snyggt och tilltalande redan idag. Man märker knappt vinspriten överhuvudtaget! 97/100

2016 Graham’s Vintage Port (artikel 90282, 750 ml, 999 kr) Smått underbar i sin otroligt täta och intensiva bouquet som fullständigt omfamnar en med sitt djup och toner av slån, kirsch, färska dadlar, stendamm, tobak och lakritsrot. Och i smaken, sådan finess och älskvärdhet trots dess intensitet, ungdom och rika frukt. Här blir Graham’s alltid lite sötare stil tydlig men som så ofta med denna högklassiga producent så är det fräschör till max och säkerligen kommer en stor del av detta från de mogna tanninerna som står för motstånd och så då den uppfriskande syran som är fenomenal. Ett stort vin med långt liv framför sig. Graham’s Vintage Port är en blend från fyra quintas där den som står för nästan hälften av frukten också är den mest kända, Quinta dos Malvedos. 96/100

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING