Hem Vinvärlden Graham’s River Quintas – en finessrik Port

Graham’s River Quintas – en finessrik Port

av Niklas Jörgensen

Touriga franca, eller som den hette tills början av millenniet, touriga francesa, är en relativt ny spelare på druvscenen. Familj med drottningen i Portugal, touriga nacional, men dennes renommé har den ännu inte nått upp till. Vilket är förståeligt, touriga franca är sannolikt inte mer än 80-90 år gammal och har inte samma track record ännu. Den hittar allt mer in i bordsvinerna men ännu är det få producenter som gett sig i kast med en druvren variant. Med tanke på rådande trender i vinvärlden, trender som pekar allt mer mot viner med stort doftspektra men mindre kroppsvolym, så ligger touriga franca däremot helt klart bra till.

När druvan får spela en väsentlig roll i ett portvin så blir resultatet ofta oerhört väldoftande med särskilt tydliga toner av viol. Därför är det en sann fröjd att prova Graham’s senaste specialversion av Six Grapes Reserve Port – River Quintas – där druvan har en betydande roll. Graham’s hör till Symington-familjen som kontrollerar flera klassiska hus i Douro. Just Graham’s har i portvinskretsar alltid varit kända för en lite sötare stil av portvin, något som kanske mest tydliggjorts i de rika Vintage Port-vinerna. Six Grapes är en storsäljare som varit med mer än ett sekel och som är en blend från firmans fem olika quintas.

Med River Quintas så har Graham’s för första gången lanserat en specialutgåva där druvor från äldre rankor i två flodnära lägen ingår. Quinta do Tua och den legendariska Quinta dos Malvedos, eller till och med en specifik parcell av denna – Vinha dos Barcos – är de två lägena som formar River Quintas. Historikt sett så var det de flodnära lägena, de som kunde höra floden porla, som ansågs producera det främsta portvinet och det är just detta Graham’s vill lyfta fram med den River Quintas som det blott producerats 2,000 lådor av. 300 flaskor av dessa har nått Sverige.

River Quintas Special Edition, Graham’s

Touriga franca trivs utomordentligt bra i vingårdsläget Vinha dos Barcos och specialutgåvan har således en betydande del av druvan i sig. Vilket märks, särskilt på doften som är härligt druvigt parfymerad. Här finns även toner av plommon, mörka körsbär, kryddor, mynta och sötlakrits. Doftmässigt så finns det utan tvekan flera likheter med en årgångsport men det är den inneboende elegansen och den lättare kroppen som avslöjar att så inte är fallet.

I gommen ett finessrikt vin, återhållsamt bärfruktigt och med viss tanninstruktur samt uppbackande syra. Tätheten är urläcker men likväl så är det vinets mer delikata struktur som får en på fall. Eftersmaken är mineralitetsdriven, lång och klingande bärren. Utan tvekan ett supersnyggt vin som säkerligen charmar brallorna av många, initierade portvinsfans som nya. Dessutom, producerat i en stil som säger drickfärdigt nu.

Servera vinet lätt kylt, 12-13 C, på egen hand eller till en bättre hårdost.

Livets Goda-betyg: 92 LGP

Till vinet >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING