Hem Vinvärlden Grahams Vintage Port 2007- Ett kanonår

Grahams Vintage Port 2007- Ett kanonår

av Livets Goda

UNDER LEDNING AV DOMINIC SYMINGTON en höstdag i Stockholm lotsas Livets Goda runt i hur Grahams Vintage Port av 2007 års årgång byggdes upp. De ingående vinerna skiljde sig förvånansvärt mycket åt när de provades separat. Den komplexa strukturen i det färdiga Vintage Port vinet kommer från alla de olika ingående vinerna. Det tar cirka 3 månader för familjen Symington att prova och avgöra hur den exakta blandningen skall vara innan vinet buteljeras. Det är erfarenhet och talang som krävs. Jag gjorde själv en egen cuvèe med egen komponerad blandning. Min blandning hade inte alls samma kvalitet som husets egen Vintage Port. Årgång 2007 var mycket speciell och lyckad för portvin enligt Dominic. Han har aldrig under sina trettio år i branschen upplevt bättre betingelser än för årgång 2007. Vintern var relativt regnig som sköljde bort röta från stockarna och fyllde vattenreservoarerna. Under knoppningen i februari-mars förskonades man från frost. Blomningen i maj kom något senare och var relativt ojämn. Paradoxen är att vid stora år är blomningen ojämn och dålig. Naturen genomför en egen selektion och endast de bästa och hälsosamma knopparna bär frukt utan överproduktion av druvor. Sommaren var inte alltför het, vissa år kan temperaturen i vingårdarna nå upp till 47 grader. Vinstockarna var friska och hade hälsosam status. Regn föll i augusti vilket var mycket bra för vinstockarna, det är förbjudet att bevattna vingårdarna. Den största fördelen förutom att druvorna var mycket friska och rena var den långsamma mognaden. Avsaknaden av extrem hetta och kalla nätter drog ut på mognadsprocessen vilket är mycket gynnsamt för vinets balans. Skörden började något senare än normalt den 15 september och var avslutad den 10 oktober 2007. Skördevädret var perfekt under hela tiden men snart efter att skörden var klar satte vinterfronterna in med regn och oväder. Dominic Symington menade att Grahams hade en fantastisk tur detta år. Årgång 2007 för Grahams Vintage Port är inte typisk på grund av de goda väderförhållandena. Vinerna är mer precisa och balanserade i sitt uttryck. Frukten är mer återhållen och syran är hög i en klassisk stil. Vinerna kommer visa upp sin frukt om ett antal år i en vacker balans mellan sötma och syra utan söt kladdighet. Hjo Grosshandel AB är importör av vinerna. Jag kan tipsa om att det finns fortfarande buteljer av Grahams Vintage Port från årgångarna 1991 och 1994 på systemet. Livets Goda har nyligen provat båda och de är mycket bra. 2007 Grahams Vintage Port Nr.8038 / 699 kr / släpps 1 december 2009 96-98 LGP Det första som ger sig till känna är en fantastisk balans innan sötma, frukt eller tanniner kan förnimmas. Doften är blommig med violer, björnbär, svarta vinbär och peppar och många andra exotiska aromer i en komplex struktur. Doften är inte så öppen som varmare år med snabbare mognad ofta ger. Det är ingen sockersötma som först kommer utan mer mogen frukt och balanserande syra. Vinet är mycket återhållet elegant. Tanninerna är mycket välpolerade men ger vinet en ryggrad för framtiden. Jag kände tydliga likheter med ett stort vin från norra Rhône med peppar och violer. Avslutet är balanserat och mycket långt som färgprakten på en påfågels stjärt i sin komplexitet. Detta är ett fantastiskt vin för källaren som man kan börja njuta av först om 10-20 år. 2007 Quinta do Vesuvio Vintage Port Nr.8006 / 599 kr 93-95 LGP Detta vin släpps även det den 1 december 2009 och är nästan lika bra som Grahams Vintage Port från samma år. Touriga National druvorna kommer från 40 år gamla vinstockar vilket ger en komplex struktur. Vinet är mycket snarlikt ovan vin men är något torrare och lättare. Färgen är svart och purpurfärgat. Även detta vin påminner om en Rhône med rökta toner, peppar och mineraler. Avslutet är fruktigt med god russinsötma och lakrits som i kombination med de rökta aromerna är mycket gott. Tanninerna är vackert avrundade men ger stadga. Eftersmaken är mycket lång och välbalanserad. Harmonin mellan sötma, syra och tanniner är fantastisk. 2007 Capela do Vesuvio Vintage Port Nr.8010 / 699 kr 96-99 LGP Även detta vin kommer i decembersläppet men det släpps endast 96 buteljer. Det är första gången som detta vin visas för världen. Man upptäckte att en liten vingård med Touriga Nacional och Touriga Franca som gav fantastisk frukt detta år. Efter övervägande så beslutade familjen Symington sig för att göra ett eget vin från denna vingård för första gången. Tidigare ingick frukten i Grahams Vintage Port. Totalt görs endast 3 000 buteljer. Färgen är nästan svart med purpurreflektioner. Doften är rökig och kraftfull i en komplex mix av många aromer. Vinet är mycket kompakt med mycket av allt. Det är inte så inbjudande som ett vanligt Vintage Port brukar vara i sin ungdom. Känslan av Rhône är till och starkare här i detta vin i jämförelse med tidigare viner. Fruktsötman ligger och lurar i bakgrunden med svarta körsbär och plommon. Vinprovarvännen Ulf tyckte att det var som att tugga på en Persisk matta med en knuttäthet om 20 000 knutar per kvadratcentimeter. Det säger väl allt om vinet som är värt att vänta på. Jag skall i alla fall försöka komma över några flaskor av vinet vid släppet.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING