Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Grand Hôtel lanserar ny cocktailmeny i Cadierbaren med historiska anspelningar

Grand Hôtel lanserar ny cocktailmeny i Cadierbaren med historiska anspelningar

av Livets Goda

Grand Hôtel Stockholm lanserar ett nytt cocktailkoncept där Frankrike möter Sverige i en ny och
välkomponerad cocktailmenyn – ”States of the art”. Från och med den 5 oktober serveras den nya
cocktailmenyn i Cadierbaren som tar ansats i den tidsepok då Grand Hôtel slog upp portarna. Den
nya menyn erbjuder 19 välsmakande cocktails där några är alkoholfria och ett par klassiker stannar
kvar.

Anton Windmar, barchef

Grand Hôtel Stockholm öppnande redan år 1874. Det var fransmannen Régis Cadier som grundande
hotellet och tog då med sig tydliga influencer ifrån Frankrike och det är även han som hotellets
prisbelönta cocktailbar Cadierbaren är uppkallade efter. Den nya cocktailmenyn tar avstamp i den
svenska och franska kulturen tillsammans med slutet av 1800-talets matkultur, dryck, konst, de
extravaganta festtillställningarna och modet. Tillsammans skapar det den perfekta mixen av Sverige
och Frankrike, precis samma känsla som omsluter hela Grand Hôtel.

– Den nya cocktailmenyn som vi har valt att döpa till ”States of the art” har skapats som en hyllning
till vårt franska ursprung i kombination med våra svenska traditioner och råvaror. Vi har arbetat kring
smak, presentation och upplevelse länge. Jag är så stolt över att nu få skapa ny smakhistoria
tillsammans med mitt team i Cadierbaren, säger Anton Windmar, Barchef.

-Vår grundare Régis Cadier var en sann innovatör och innovation i kombination med vårt hantverk
ligger till grund för allt vi gör på hotellet, vilket även återspeglas i vår nya cocktailmeny. Anton med
team har verkligen skapat en cocktailmeny värdig sin plats i vår internationella och femstjärniga
miljö, säger Food & Beverage Manager Karl Persson.

Från den nya menyn kan till exempel en ”Whiplash” beställas, vars namn beskriver de tidstypiska
dynamiska oregelbundna kurvorna inom Art Nouveau. Dessa går att finna överallt på Grand Hôtel,
framför allt i Cadierbaren. ”Whiplash” är en fräsch cocktail som innehåller Eminente rom, grand
aquavit, lime cordial, clementin och champagne.

Cocktaillistan innehåller även ”Starry night” som är inspirerad av Vincent Van Goghs tavla från 1889
med samma namn. Cocktailen tar inspiration i både smak och färg från tavlan och om man för blicken
mot isbiten så ser man stjärnhimlen uppenbara sig i guld.

Parisian Café

Två av de alkoholfria alternativen är inspirerade av den franska can-can dansaren Jane Avril och den
irländska sångerskan, komikern och skådespelerskan May Belfort. De blev båda berömda genom
målarens Henri de Toulouse-Lautrecs verk. De två drinkarna står i kontrast mot varandra i både smak,
stil och färg, precis som de två olika målningarna gör. ”May Belfort” har sötma och syra i fin balans
från hallon och ”Jane Avril” har mer beska från grapefrukt.

Den nya cocktailmenyn ”states of the art” är en väl avvägd meny där varje cocktail har en tydlig
franskhistorisk koppling i kombination med väl valda svenska ingredienser.

COCKTAILRECEPT

Starry Night

STARRY NIGHT
Champagnesyra (Kan ersättas med citronjuice)
• 850g Vatten
• 27g Äpplesyra
• 27g Mjölksyra

1. Addera alla syror till vattnet.
2. Rör tills de löst upp sig.

Blåbärssyrup
• 600ml Vatten
• 600ml Socker
• 400g Blåbär

1. Värm upp ingredienserna till 80 grader i kastrull.
2. Lämna blåbären kvar i syrupen.

Milk punch
• 450ml Banks 7
• 50ml Clairin communal
• 850ml Blåbärssyrup, med blåbär kvar i
• 850ml Champagne acid (600ml om det är citronjuice istället)
• 500ml Vatten
• 25g Blåklintsblommor
• 750ml Havremjölk

1. Addera alla ingredienser förutom havremjölk till en bunke.
2. Låt detta stå och infusera i 24h.
3. Häll havremjölk i botten av en annan bunke.
4. Häll drinken över havremjölken i lugnt tempo.
5. Låt stå och ta smak i en timme.
6. Rör runt FÖRSIKTIGT.
7. Sila genom kaffefilter.
Servera den färdiga drinken i ett fint glas med en klar isbit.

SOIRÉE SPRITZ
30ml Martini vibrante
20ml Basilikasyrup
10ml Passionsfruktlag
Toppa med sparkling tea
Servera med mycket is i ett vinglas. Garnera med perfekt skuren apelsinslice.

Basilikasyrup
• 200ml Vatten
• 200ml Socker
• 50g Basilika

1. Addera alla ingredienser till en vacuumpåse och dra ur all luft.
2. Låt detta stå och infusera i 24h.
3. Sila av basilikan.

Passionsfrukslag
• 60g Vatten
• 400g Socker
• 100g Passionfruktskött

1. Addera alla ingredienser till en vacuumpåse och dra ur all luft.
2. Låt detta stå och infusera i 24h.
3. Kör hela innehållet i en blender.
4. Sila av genom ett durkslag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING