Hem Vinvärlden Grande Cuvée Madame – en premiumbuteljering från Sverigeklassikern Cuvée Madame

Grande Cuvée Madame – en premiumbuteljering från Sverigeklassikern Cuvée Madame

av Livets Goda

Rosévinsvarumärket Cuvée Madame känner nog de flesta av oss igen vid det här laget. Det välkända rosévinet har i år även lanserat, för första gången, en premiumbuteljering; Grande Cuvée Madame. Produktionen är liten och är ett urval av druvor från Côtes de Provence bästa områden. Livets Goda har provat premiärbuteljeringen.

Grande Cuvée Madame görs av Cuvée Madames vinmakare Clément Minne vid Domaine Gueissard och vi har en blend mellan syrah och cinsault från regionens kalkrika jordar. Skördeuttagen är låga och 20% av druvorna genomgår så kallad kallmacerering och 80% pressas direkt. Allt sker under strikt temperaturkontroll genom hela produktionen för att behålla fräschören i vinet.

2020 Grande Cuvée Madame, Côtes de Provence

art.nr. 51667, 750 ml, 13%, 159 kr, 88 p
Expressiv rosé som initialt närmast tar sig sauvignon blanc-aktiga nyanser med krusbär och trädgårdskänsla och som följs upp av aromatisk druvighet, persika, blodgrape, röda vinbär och ett stänk vattenmelon. Fin skalstram smak med blodgrape, stenfrukter och så återigen den vegetala känslan där nyklippt gräsmatta möter krusbär innan det aptitretande och rätt långa avslutet med fin citrusbeska väcks till liv. Det här är en rosé som faktiskt vinner på en stunds luftning vilket indikerar att vi har att göra med ett vin som har en längre hållbarhet och utvecklingskurva än det närmaste året.

Vinet är endast producerat i en upplaga om 1200 flaskor och du finner det i beställningssortimentet.

RELATERAD LÄSNING