Grand Marrenon, höstsvamp, kött och goda tillbehör

Livets Goda 10 Oct, 2018
Mat och Restaurang Livets Godas Vinet & Maten redaktionen har satt på vinterförklädet och inspirerar med nya mat- och dryckeskombinationer för att förgylla och inspirera i mörkret. I detta goda giftermål så möter 2016 Grand Marrenon höstsvampen tillsammans med kött och goda tillbehör. Enjoy!
2016 Grand Marrenon
Art.nr 77690, 159 kr, 750 ml, 90 LGP
(Finns även som magnum (1500 ml / 299 kr)
Rostade fat och svarta vinbär tar ton i denna butelj, tillsammans med vegetalt örtiga inslag, solmogen ren frukt, tobak, plommon och rika tanniner med ett följsamt styre. Vidare in vindar av en pepprig krydda, animaliska instick, blommig lavendel och salmiaksälta. Det är ett transparent, fräscht och elegant vin med ett långt avslut där vi bjuds på bra kraft, ihållande frukt och en torr kryddsnärt. Låt gärna vinet luftas en stund innan servering.
 
Till maten:
Här har vi en uppgraderad, rustikt elegant matchning som lockar till stora tuggor och klunkar - terroir från jord till gom! Syrlighet och fruktighet i vin förenas med den animaliskt jordiska basen i rätten och skapare ett melodiskt beat. Det hela blir till ett fröjdsamt och hedonistiskt fräscht moment i vardagen.
 
 
Flap med morotspuré, svamp och sotad purjolök
FLAP
Ca 800 g flap
Curry
Salt
Svartpeppar
 
MOROTSPURÈ
10 morötter, skalade och grovt hackade
1 gullök, skalad och grovt hackad
1 liter röd ekologisk mjölk
2 msk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
25 g smör
 
SOTAD PURJOLÖK
2 st purjolökar
 
PALSTERNACKA
2 st palsternackor
 
CHAMPINJONER
8 st champinjoner till stekning, grovt hackade
1 st vitlöksklyfta
 
Samt 2 st champinjoner fint hackade, använd råa
 1 bit parmesan
 Du behöver också: Smör, salt och peppar till det mesta för att smaka av
 
Vi gjorde så här:
 
FLAP
Ta fram köttet en timme innan stekning så det blir rumstempererat. Krydda köttet runt om med curry, salt och svartpeppar. Stek på hög värme i en klick smör blandat med en skvätt olja. Hemligheten är att "stänga" köttets yta genom att steka det snabbt på mycket hög värme. Det ger en knaprig, nästan karamelliserad stekyta medan köttet är rött och ”dallrigt” inuti. Ca 5 minuter på varje sida. Linda sedan in i folie och låt vila i ugnen i 50 grader fram till servering. Då behåller du köttet precis som du vill ha det. Tycker du däremot att köttet är för rött inuti så baka det i ugnen på 125 grader under ca 10 minuter. Prova dig fram - allt är beroende av köttets kvalitet, storlek etc och hur det har behandlats innan (även innan det kom till dig).
 
PALSTERNACKA
Skala och hyvla sedan i tunna skivor med en osthyvel och lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja, en nypa salt, blanda och rosta sedan i ugnen 7-8 minuter eller tills de börjar få en fin färg och är knapriga. Rör om under tiden.
 
CHAMPINJONER
Torrstek först champinjonerna tills vattnet gått ur dom. Addera en stor klick smör samt en hel vitlöksklyfta och stek till 5-6 minuter.
 
SOTAD PURJOLÖK
Skiva purjolöken i 1,5 cm tjocka skivor. Rosta i ugnen på 225 grader till de får en fin grillad färg på skärytan.
 
MOROTSPURÉ
Lägg morötter och lök i en kastrull. Slå på mjölken så att den täcker och koka upp tillsammans med grönsaksfonden. Låt sedan småputtra ca 20 minuter tills morötterna börjar mjukna. Häll av mjölken och mixa morötter och lök med en stavmixer. Klicka ner smöret och smaka av med salt och peppar. Ringla ner 1 msk balsamvinäger och blanda ordentligt.
 
SERVERING
Skär köttet i knappt 1 cm tjocka skivor, servera med morotspurén. Addera svamp, palsternacka och purjolök. Den råa svampen låter du regna över köttet tillsammans med några flingor salt och riv lite parmesan över. Avsluta med några droppar god olivolja.

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019

Svegro lanserar nyheten grekisk basilika

Mat och Restaurang Svegro utökar sitt örtsortiment med en ny spännande basilikasort, den…
19 Feb, 2019

Pastan för alla tillfällen

Mat och Restaurang Svenska Dryckesmässor passar här på att inspirera med ett recept…
19 Feb, 2019

Santa Maria slår världsrekord i tortillastapling

Mat och Restaurang Det officiella världsrekordet i tortillastapling ligger på 68,6 centimeter. Men…
19 Feb, 2019

För åttonde året i rad - Innis & Gunn Barrel Aged Irish Whiskey Stout – Kindred Spirits släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 8 mars släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn…
19 Feb, 2019

Gammel Dansk i storformat! - Nyhet i Systembolagets beställningssortiment

Whisky och Bourbon Den 14:e Januari 2019 lanseras klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
18 Feb, 2019

Forever Arctic Sea

Övrigt Har du koll på om du får i dig den…
18 Feb, 2019

70-talsfavoriten CAR är tillbaka

Övrigt Den mest sålda läskedrycken på Rigelloflaska under 1970-talet, CAR, gör…
18 Feb, 2019

Ghost släpper Juniper Gin

Whisky och Bourbon När svenska rock-titanerna Ghost tar sig an dryckesvärlden gör de…
18 Feb, 2019

​Nyhet: Löfbergs ICE Coffee Oat

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs utökar sitt sortiment iskaffe med ICE Coffee Oat,…
18 Feb, 2019

Låt den gula etiketten leda vägen

Vin Det lyser gult på Systembolagets Australienhylla. Wolf Blass Yellow Label…
18 Feb, 2019

TOMP tar över skotsk whiskyportfölj och amerikanskt bourbonhus

Vin TOMP Beer Wine & Spirits AB växer just nu snabbt…
15 Feb, 2019

Lansering av Diplomaticó Distillery Collection No3 Pot Still Rum

Whisky och Bourbon Idag lanseras No 3 i Diplomáticos unika kollektion av rom…
15 Feb, 2019
Artikelarkivet