Grand Marrenon, höstsvamp, kött och goda tillbehör

Livets Goda 10 Oct, 2018
Mat och Restaurang Livets Godas Vinet & Maten redaktionen har satt på vinterförklädet och inspirerar med nya mat- och dryckeskombinationer för att förgylla och inspirera i mörkret. I detta goda giftermål så möter 2016 Grand Marrenon höstsvampen tillsammans med kött och goda tillbehör. Enjoy!
2016 Grand Marrenon
Art.nr 77690, 159 kr, 750 ml, 90 LGP
(Finns även som magnum (1500 ml / 299 kr)
Rostade fat och svarta vinbär tar ton i denna butelj, tillsammans med vegetalt örtiga inslag, solmogen ren frukt, tobak, plommon och rika tanniner med ett följsamt styre. Vidare in vindar av en pepprig krydda, animaliska instick, blommig lavendel och salmiaksälta. Det är ett transparent, fräscht och elegant vin med ett långt avslut där vi bjuds på bra kraft, ihållande frukt och en torr kryddsnärt. Låt gärna vinet luftas en stund innan servering.
 
Till maten:
Här har vi en uppgraderad, rustikt elegant matchning som lockar till stora tuggor och klunkar - terroir från jord till gom! Syrlighet och fruktighet i vin förenas med den animaliskt jordiska basen i rätten och skapare ett melodiskt beat. Det hela blir till ett fröjdsamt och hedonistiskt fräscht moment i vardagen.
 
 
Flap med morotspuré, svamp och sotad purjolök
FLAP
Ca 800 g flap
Curry
Salt
Svartpeppar
 
MOROTSPURÈ
10 morötter, skalade och grovt hackade
1 gullök, skalad och grovt hackad
1 liter röd ekologisk mjölk
2 msk grönsaksfond
1 tsk spiskummin
25 g smör
 
SOTAD PURJOLÖK
2 st purjolökar
 
PALSTERNACKA
2 st palsternackor
 
CHAMPINJONER
8 st champinjoner till stekning, grovt hackade
1 st vitlöksklyfta
 
Samt 2 st champinjoner fint hackade, använd råa
 1 bit parmesan
 Du behöver också: Smör, salt och peppar till det mesta för att smaka av
 
Vi gjorde så här:
 
FLAP
Ta fram köttet en timme innan stekning så det blir rumstempererat. Krydda köttet runt om med curry, salt och svartpeppar. Stek på hög värme i en klick smör blandat med en skvätt olja. Hemligheten är att "stänga" köttets yta genom att steka det snabbt på mycket hög värme. Det ger en knaprig, nästan karamelliserad stekyta medan köttet är rött och ”dallrigt” inuti. Ca 5 minuter på varje sida. Linda sedan in i folie och låt vila i ugnen i 50 grader fram till servering. Då behåller du köttet precis som du vill ha det. Tycker du däremot att köttet är för rött inuti så baka det i ugnen på 125 grader under ca 10 minuter. Prova dig fram - allt är beroende av köttets kvalitet, storlek etc och hur det har behandlats innan (även innan det kom till dig).
 
PALSTERNACKA
Skala och hyvla sedan i tunna skivor med en osthyvel och lägg på en plåt. Ringla över lite olivolja, en nypa salt, blanda och rosta sedan i ugnen 7-8 minuter eller tills de börjar få en fin färg och är knapriga. Rör om under tiden.
 
CHAMPINJONER
Torrstek först champinjonerna tills vattnet gått ur dom. Addera en stor klick smör samt en hel vitlöksklyfta och stek till 5-6 minuter.
 
SOTAD PURJOLÖK
Skiva purjolöken i 1,5 cm tjocka skivor. Rosta i ugnen på 225 grader till de får en fin grillad färg på skärytan.
 
MOROTSPURÉ
Lägg morötter och lök i en kastrull. Slå på mjölken så att den täcker och koka upp tillsammans med grönsaksfonden. Låt sedan småputtra ca 20 minuter tills morötterna börjar mjukna. Häll av mjölken och mixa morötter och lök med en stavmixer. Klicka ner smöret och smaka av med salt och peppar. Ringla ner 1 msk balsamvinäger och blanda ordentligt.
 
SERVERING
Skär köttet i knappt 1 cm tjocka skivor, servera med morotspurén. Addera svamp, palsternacka och purjolök. Den råa svampen låter du regna över köttet tillsammans med några flingor salt och riv lite parmesan över. Avsluta med några droppar god olivolja.

Amanda Lindqvist är Lidls Mästare 2019 - Tog hem vinsten på gamla rester

Mat och Restaurang Efter tolv tuffa tävlingsveckor har Lidls Mästare 2019 korats. Finalen…
20 May, 2019

Valio lanserar alternativ ost från växtriket

Mat och Restaurang Valio lanserar Oddlygood® Veggie – ett veganskt alternativ till ost…
20 May, 2019

Världens längsta falafelrulle serverades i Hjällbo

Mat och Restaurang Hjällbo är ny världsmästare i falafelrulle. I dag serverade bostadsbolaget…
20 May, 2019

Säg cheeeeese till Almondys nyhet

Mat och Restaurang Tidigare har många behövt baka för att kunna bjuda på…
20 May, 2019

Carlshamn släpper vegansk innovation

Mat och Restaurang Carlshamn Fyra Frön är ett veganskt bredbart pålägg tillverkat på…
17 May, 2019

Premiär för Koreansk BBQ

Mat och Restaurang I juni startar man upp Koreansk BBQ på OGBG –…
17 May, 2019

Glenmorangies hållbarhetssatsning ska få ostron att återvända till våra nordiska vatten

Whisky och Bourbon Nästa vecka, den 21-23 maj, är det skotska whiskyföretaget Glenmorangie…
17 May, 2019

Nespresso & Podd

Whisky och Bourbon I samarbetet mellan Caran d'Ache och Nespresso har nu version…
17 May, 2019

Världens bästa Single Malt släpps i Sverige – begränsat antal

Whisky och Bourbon Teeling Whiskey 24 Year Old Single Malt fick nyligen pris…
17 May, 2019

Nu kommer High Coast 63

Whisky och Bourbon Imorgon släpper man den efterlängtade specialbuteljeringen "63", som är lagrad…
16 May, 2019

Lively Wines lanserar Willunga 100 Clarendon Single Vineyard 2015

Vin Lively Wines är stolta över att lansera Clarendon Single Vineyard…
16 May, 2019

St:Eriks Bryggeri i historiskt samarbete med Weihenstephan

Whisky och Bourbon Lagom till sommaren presenterar S:t Eriks bryggeri ett spektakulärt samarbete…
16 May, 2019

Apollo lanserar resor för Sveriges största målgrupp

Övrigt Sverige är ett av världens mest singeltäta länder och den…
16 May, 2019

Tips på vinresor utanför Europa

Övrigt Italien, Frankrike och Spanien är världens största producenter av vin.…
16 May, 2019

Norrlager - Nyhet i ölsortimentet hos VASA Bryggeri

Whisky och Bourbon Det norrländska VASA Bryggeri, beläget strax utanför Sundsvall, har sedan…
15 May, 2019

Tillfällig lansering - Graham's Tawny Singel Harvest 1994

Vin Tillfällig och exklusiv webblansering den 23 maj av Graham's Tawny…
15 May, 2019

Glassbaren i Bräcke blev Svensk Glassmästare 2019

Mat och Restaurang Igår 14 maj arrangerades Glass-SM där Sveriges bästa glassmästare utsågs…
15 May, 2019

Expertorgan mer än fördubblar rekommendationen av makrillfiskekvoter

Mat och Restaurang I dag presenterade expertorganet Internationella Havsforskningsrådet ICES (International Council for…
15 May, 2019

Branschnytt: Magnus Prössel ny Head Chef på Radisson Blu Malmö

Vin Den nya kökschefen på Radisson Blu Hotel Malmö är en…
15 May, 2019

Hanna Persson söker svar på svåra frågor i ny intervjuserie

Övrigt I intervjuserien Frågan låter Löfbergs programledaren Hanna Persson ställa frågorna…
15 May, 2019
Artikelarkivet