Grattamacco´s Bolgheri Rosso är det första Rosso vinet i Bolgheri med DOC-erkännande 1994. Vinet har fått spendera mycket tid i skuggan av husets lysande stjärna Grattamacco Bolgheri Superiore DOC, men haft sina framgångar likaledes. Nu finns årgång 2022 av Rosso på SB, och det är ett väldigt motiverande steg in till Grattamacco´s vinvärld, om man nu inte redan befinner sig där. Då finns redan motivationen att införskaffa vinet.
Grattamacco grundades 1977 som den andra vingården i Bolgheri av Piermario Meletti Cavallari, som satsade på Bolgheri-kullarna på 100-200 meter över havet för sin vinproduktion med början 1982. Meletti Cavallari sålde företaget till entreprenören Claudio Tipa år 2002. Och med Tipa kom ganska snart även briljanta vinmakaren Luca Marrone in i bilden, och han förädlade, förnyade och i den ekologiska förvaltningen av sina 35 hektar vingårdar.

Grattamacco
Grattamacco Bolgheri Rosso 2022
Bolgheri / Toscana / Italien / Grattamacco / 750 ml / Nr 50764 / 369 kr / 91+
Rosso bygger på en komplex druvblend av 30% cabernet sauvignon, 30% merlot, 25% cabernet franc, 10% sangiovese och 5% petit verdot som skördas från de yngre vinplanteringarna samt med en komplettering av den första skörden från de äldre. Målsättningen är solklar, vinet är till får att behaga sin husbonde, och lyckas mycket väl med det i årgången, och gör det dessutom med en kvalitet och finess värdigt Grattamaccos alltid karaktärsfasta ”trademark”. Frukten är mörkt nyanserad i sin mognad, med kalkiga dragningar och med en vitalitet som håller ett rörbärigt, ungt lyster bevarat. Tidig skörd i årgången har gett en fint integrerad syra och utvecklade tanniner som driver med en sofistikerad skärpa, för även om Rosso är ytterst appellerande i sin fruktighet, finns det ingen anledning att agera slapphänt i sin struktur. Aromatiskt smekande salviadragna örter leker mer än eftersträvar dominans noterna av körsbär av de både syrliga och söta slaget, plommon, björnbär och svarta som röda vinbär. Tobak och rostade kaffebönor kilar in sig behagligt i avslutet. Charm och generositet med höga strukturella krav från regissören bakom vinet. Mycket lyckat!
Jäsningen sker i jäskar av rostfritt stål, där en del av vinet stannar i lagringen och där resterande del slussas till ekfat i 8 månader. Vinet buteljerades sommaren 2023.