Hem Vinvärlden Greek Power – två strålande & personliga rosé!

Greek Power – två strålande & personliga rosé!

av Livets Goda

I dagens rådande rosétrend där Provence är idealet och kopieras av i stort sett en hel värld så är det tacksamt att finna de som vågar gå sin egen väg och tror på sina produkter. Avantis Falcon’s Slope hör till dessa och bara det att arbeta med en druva som få ens hört talas om ökar nyfikenheten.

Så, mavrokoudoura alltså, vad kan det sägas om druvan? Kanske att det är så pass ovanlig att få ens känner till den i Grekland. Faktum är att det rör sig om en klon av mandilaria, en druva som du finner på en hel del grekiska öar och som oftast agerat blending partner med andra. Mavrokoudoura har sitt ursprung på ön Evia som du finner öster om Aten. Avantis hör till toppgardet i Grekland och rosén ser dagar med skalkontakt och lagring i ekfat, något som förklarar varför det håller och utvecklas under flera år.

2017 Falcon’s Slope Rosé, Avantis (artikel 74865, 195 kr, 90/100) Alltså, det här är verkligen medelhavet! Pinjeskogsvindar flyktar förbi tillsammans med torkade örter, solmogna röda bär och viss kryddighet. Det är elegant, nertonat och en rosé med djup i nosen. Intrycken är många även i smaken som är gomfyllande med bra fruktdriv, diskreta tanniner, örtighet och ett läckert bittert anslag i den långa finalen. Provas över två dagar och accelererar i intryck dag två. Ett måste för dig som älskar rosé och som vill upptäcka nytt utan allfarsvägarna.

Skouras håller till på Peloponnesos väster om Aten och det är precis som Avantis en producent med gott renommé, inte minst för stilren och aromatisk moschophilero som är ett måste att prova. Men rosén, ja den sticker också ut och druvblenden är en mix av Grekland och influenser från Frankrike; en tredjedel vardera av agiorgitiko, mavrofilro och syrah. Här är det hög höjd, mellan 600 och 850 meter över havet och respektive druva får olika behandling. Syrah i stål, agiorgitiko i akaciafat och så mavrofilero som får fyra månaders skalkontakt under lagringen i äggformade amfora. Mixa sedan de tre och du har:

2017 Peplo High Elevation Rosé, Skouras (artikel 70720, 225 kr, 91/100) Om du är van vid den mer lätta Provencestilen så gäller det att kalibrera om inför Peplo. Här är det fullt blås från start men det görs så stilfullt att man bara rycks med och älskar uttrycket. Initialt så är det närmast parfymerat i sin doft med vita blommor i spetsen men sedan tar de fruktiga och bäriga nyanserna tag i det hela och visar upp persika, cantaloupe och asiatiska frukter som rambutan och litchie. Som en godisbutik men med frukter då men på ett ytterst sansat sätt. Det är bra tryck i smaken också och fruktdrivet leder vägen men ändå så finns det stramhet och det är onekligen tack vare tanninstrukturen som dock är fint inlindad. Det är rent, långt, snyggt och bara så lätt att uppskatta för sin personlighet. Stor lagringspotential.

Så, är du redo att utmana din uppfattning om rosé?

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING