Hem Vinvärlden Greystone Wines – bland Nya Zeelands absolut främsta!

Greystone Wines – bland Nya Zeelands absolut främsta!

av Livets Goda


Nik Mavromatis från Greystone Wines gästar redaktionen tidig sommar och med sig har han viner som demonstrerar vad Nya Zeeland är kapabelt till. Långt bortom de fördomar som råder när landet kommer på tal så häller han strålande karaktärsfull riesling, såväl torr som med älskvärd sötma, fatjäst sauvignon blanc som har noll gemensamt med de övertydliga exemplaren som de flesta tänker på och så häller han pinot noir, riktigt, riktigt bra pinot noir.

North Canterbury, dryga timmen från jordbävningsdrabbade Christchurch, är regionsnamnet där vi återfinner fyra subdistrikt. Mest känt är tveklöst Waipara Omihi och det är också här vi finner Greystone. I grunden ett ungt projekt som startade 2000, fick ut sina första viner 2004 men som egentligen ville högre upp i områdets topografi för att komma åt kalkstenen och således släppte den stil man ville jobba med i och med 2008-årgången.

Att man ville högre upp, bort från dalgången, stavas rätt och slätt magnifik pinot noir-jordmån. Kalksten, fossiler, musselskal och småsten. Något längre ner växer chardonnayn och rieslingen medan andra aromatiska sorter som sauvignon blanc och gewurztraminer trivs längre ner. Den perfekta jordmånen för pinot fick Greystone att satsa på ekologiskt och man är sedan några år tillbaka certifierade. Men det stannade inte där utan lusten att uttrycka växtlägets betydelse fick dem att 2012 starta experiment med att jäsa sin pinot noir ute i vingården och det är precis ett sådant vin som nu släpps den 15 augusti på Systembolaget – 2017 Vineyard Ferment (artikel 92354, 439 kr, 93 LGP)

Nedan finner du viner från producenten och ett par är redan tillgängliga på Systembolaget, andra snart och några landar i vinter. Stifta bekantskap med en fantastiskt fin kiwiproducent och börja med Sea Star – en riesling som verkligen sätter nivån.

2016 Sea Star Riesling (artikel 92349, 179 kr, 91 LGP) Medvetet skördat lite tidigare för en torr stil och lägre alkohol och här är det noll botrytiskänsla. Istället renaste lime- och citruszesten med svala tropiska inslag, modellera och persika i en saliverande och samtidigt strukturerad stil där syran balanserar rikedomen. Hög klass för inga pengar alls!

2018 Barrel Fermented Sauvignon Blanc (lanseras 22 november, 179 kr, 92 LGP) Här arbetas det med Loire-kloner av druvan till skillnad från majoriten av landet som valt Bordeaux-sauvignon blanc. Det vegetala är nertonat, istället kikar florala hintar fram tillsammans med tropiskt och diskret ek. En liten sälta i gommen förhöjer upplevelsen och stramar åt det rika som aldrig tillåts bli yppigt. Lite skalbeska på toppen av det hela ger oss en ytterst seriös sauvignon blanc långt utanför allfarsvägarna.

2017 Nor’ Wester Pinot Noir (artikel 90360, 199 kr, 91 LGP) En perfekt pinot noir för dig som fascineras av en funky stil men ogärna vill vänta på att vinet ska vädra klart för att släppa de värsta dragen. Här är det rent från start, blommigt och skönt vitpepprigt i en expressiv stil med läcker transparens, örtagård och precis lagom ekkrydda. Dansant i sitt uttryck, lättgillad men ändå med djup. Naturlig jäst och ingen filtrering ger ett vin som du gärna matchar lätt kylt till en knaperstekt rödingfilé!

Jäsning i vingården

2017 Vineyard Ferment Pinot Noir (artikel 92354, webbsläpp 15 augusti, 439 kr, 93 LGP) Vinet som jäst ute i vingården, en idé man liksom bara måste älska. Greystone själva menar att det förstärker årgångens karaktär, fångar upp mer av den naturliga jästen och när vi provar denna 2017 och även en 2018 så förstår vi vad de menar. Detta är en pinot som andas och berättar om sin växtplats. Inte minst det örtiga och närmast cederaktiga tilltalar oss, ett resultat som är relaterat till en femtedel hela druvklasar är med i jäsningen, men även sältan är distinkt och superhäftig tillsammans med de mörkare jordgubbstonerna. Grapefrukt och vitpepprighet i eftersmaken gör detta till en rätt udda men onekligen lysande bekantskap. 84 flaskor….säkra en!

2018 Thomas Brother’s Pinot Noir (2016 lanseras 15 augusti, 549 kr, 60 flaskor) 100 lådor gör man av toppvinet och Nik har med sig en 2018 som vi får prova då 2016 är slutsåld och ekar tomt i källaren. Däremot lanseras just 2016 snart på Systembolaget så låt 2018 agera riktmärke för vad du kan förvänta dig. Från toppen av kalkstenskullen kommer denna och nu smyger det sig in mer körsbär som ackompanjerar den kryddiga jordgubbsfrukten. Andelen ny ek går upp till 60% och det är ett vin mer i linje med de klassiska i Bourgogne. Här finns struktur för många år och allt kommer i en tät, intensiv kostym med peppriga toner, lakrits och ceder. Ja och så då sältan vilket tycks vara ett kännetecken högt uppe på kullen…94 LGP

2011 köptes Greystone Wines upp av grannen Muddy Water och dessa är även viner som är värda att söka upp. Inte minst den strålande skaljästa chardonnayn utan svavel som visar upp en renhet vi sällan noterar i denna vinstil. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING