Hem Mat & Restaurang Grillade ibericokotletter, kryddig tomatsås, spetskål & aubergine i perfekt möte med en Gigondas

Grillade ibericokotletter, kryddig tomatsås, spetskål & aubergine i perfekt möte med en Gigondas

av Livets Goda

Grillviner är ett begrepp som vi läser mycket om just nu i sommartid. Till våra favoriter hör vinerna från södra Rhônedalen som uppvisar såväl örtiga som kryddiga nyanser men även en generositet i frukten som möter det grillade fint. Däremot får det inte bli yppigt, nej, vi ser helst ett vin med struktur i tanniner och syra som ledsagare till det grillade – som fina Pesquiers Gigondas som hanterar våra fantastiska ibericokotletter med benet kvar mästerligt.

Ingredienser – serverar 4 personer

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Vin

2020 Domaine du Pesquier Gigondas, Rhône, Frankrike

art.nr. 2836, 750 ml, 15%, 189 kr, 90 p
Gigondas är fascinerande och denna nya årgång av ytterst pålitliga Pesquier visar precis varför. Här möts vi av en solvarm men ändå sval anstrykning i doften, något som skänker vinet en delikat fräschör och inte minst förstärker tonerna av färska hallon, körsbär och björnbär som lindats in i örtblommiga vindar med rosmarin och lavendel i spetsen. En fatkryddig ton, viol och lakritsrot bidrar till vinets ungdomliga komplexitet och det är onekligen en inbjudande doft som bekräftas av den bärfruktigt pigga och gomfyllande smaken där närvarande men silkiga tanniner bidrar till strukturen tillsammans med en fästande syra som har en strimma av blodcitrus i sig. Lagerbladskryddighet, vitpeppar, lakrits och tobak noteras och det är ett vin som trots sin intensitet har just det där svala draget över sig, något som också följer med i det långa värmande avslutet. Domaine du Pesquiers 2020 Gigondas är mycket vin för en ringa peng.

Matchningen
Pesquier har allt vi älskar med ett så kallat grillvin utan att bli plumpt eller osofistikerat. Här möts tomatsåsens örtiga nyanser med vinets garrigue och tomaten, i sås och grillad, lockar även fram vinets fina syra. De grillade tonerna i kött och grönsaker får frukten att upplevas än mer generös men vinet släpper aldrig på strukturen vilket gör helhetsupplevelsen av mat och vin tillsammans till en riktig höjdare.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING