Hem Vinvärlden Grimaldis Piccole Vigne fångar storheten i 2016-årgången!

Grimaldis Piccole Vigne fångar storheten i 2016-årgången!

av Niklas Jörgensen

Om du har svårt för att följa med i vinsvängarna; nya årgångar, producenter och what’s hot or not så har du mitt fulla förstående. Det står liksom inte stilla i vinets dynamiska värld och till sist finns risken att man ger upp, inte orkar hålla fokuset uppe. Det är ok, det finns annat att tänka på, men en sak du under inga omständigheter får glömma bort är hur fantastiskt bra nebbiolo uppför sig i årgång 2016 i Piemonte och ett alldeles lysande exempel på just detta är Giacomo Grimaldis Piccolo Vigne som är själva sinnebilden av överleverans!

Piccole Vigne kommer från familjen Grimaldi som köpte sin första vingård 1930 men det dröjde till 1996 innan man började sälja under egen etikett när Ferruccio Grimaldi tog över och sadlade om från polis till vinmakare samtidigt som han tog över familjevingårdarna.

Denna Piccolo Vigne kommer från främst 35 åriga vinrankor i det klassiska vingårdsläget Ravera men vinet är även gjort på druvor från mindre vingårdar i Rivasso och Terlo. Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen med enbart naturlig jäst innan det förs över till ekfat där det sedan vilar fram till buteljering, tre år för 2016. Detta är den första årgången av Piccole Vigne, en ordlek som kan tolkas både som unga vinrankor eller mindre kända vingårdar.

Niklas intryck av Giacomo Grimaldis 2016 Barolo Piccole Vigne

Wow, här dräller det sannerligen av klassiska nebbiolomarkörer som nypon, torkade rosor och en hint av tjärpastill men samtidigt finns det ett lyft i aromerna som andas torkade örter, körsbär, sågverk och en angenäm svalhet mitt i all soldränkt frukt. När jag smakar på vinet så får jag en gomkänsla som expanderar med härligt greppande tanniner som ändå är älskvärda och mogna, rödbärig frukt i juicy utförande, citrusfästande syra och en nyponfruktig fräschör som jag bara kapitulerar inför. Årgångens värme är närvarande i vinet men då fräschören står i centrum så är det något som känns underordnat dryckens helhet och känslan av ett vin som bjuder på sig självt är centralt med grym leverans redan idag. Visst finns det potential och nog kommer det infinna sig ett något vresigare läge inom något år eller så men drar du korken i höst så får du 2016-årgångens maxade ungdomliga charm i ditt glas och det vill du för allt i vinvärlden inte missa!

92 p

Grimaldis Piccole Vigne har artikelnummer 53008 och en flaska (750 ml, 14,5%) kostar 249 kronor. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Piccole Vigne HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING