Hem NyheterNyhet WB Grönstedts årliga specialutgåva Le National släpps idag

Grönstedts årliga specialutgåva Le National släpps idag

av Livets Goda

Grönstedts Le National lanseras 3 juni på Systembolaget. Det är 1 000 numrerade flaskor som kommer i en låda med illustrerat motiv som inspirerats från traditionella motiv från Dalarna. Johan Daniel Grönstedt som grundade Grönstedts på 1800-talet har sina rötter i Dalarna och därför vill vi knyta an till hans historia med den här lanseringen av 2022-års Grönstedts Le National, berättar Simon Lokko som är affärsområdesansvarig för sprit på Galatea AB.

En årlig specialutgåva som är en hyllning till en av svensk dryckeshistorias mest namnkunniga profiler. Grönstedts är ett anrikt varumärke som såg dagens ljus redan 1846 när det grundades i Stockholm av Johan Daniel Grönstedt, dalmasen som flyttade från hembygden i Leksand till Stockholm för att senare bygga upp ett dryckesimperium. Något som gav honom en given plats i svensk dryckeshistoria.

Med Le National 2022 vill man leta sig tillbaka till rötterna i Dalarna där berättelsen om Grönstedts hade sin början. Men i en nutida skrud.

Johan Daniel Grönstedt föds i Leksand år 1806. Genom hans fars vinintresse och kontaktnät som bruksinspektör får sonen upp ögonen för vinhandel. Endast 11 år gammal tvingas han börja arbeta för att försörja sig när hans far dog och Johan Daniel tar anställning som kyparlärling hos krögaren Renström på Falu Källarsal i Falun. Efter några år beger han sig till huvudstaden där han börjar producera cognac under eget namn – Grönstedts Cognac.

Sedan 2021 är Grönstedts ett av Galateas spritvarumärken och just Le National är en hyllning till arvet från grundaren. Årets smakprofil är en Cognac Hors d’Âge.

 

Illustratören till årets utgåva heter Ella Jax, som tillsammans med designbyrån FLW, har arbetat fram de klassiska motiven med inspiration från Grönstedts hembygd Dalarna.

-Det är en ynnest att få arbeta med ett så välkänt och anrikt varumärke som Grönstedts är, en ära i sig, och vi ser att intresset är stort för samlarobjekt som detta, så väl som för Grönstedts övriga premiumdrycker som vi har i vår portfölj, säger Simon Lokko.

Fredag 3 juni kl. 10.00 finns 1 000 st Grönstedts Le National 2022 tillgängliga, så länge lagret räcker.

Artikelnummer 41152-02
Pris 849 kr (500 ml)
Alkoholhalt 40 %

RELATERAD LÄSNING