Grönstedts Noël 2011 XO

Livets Goda 4 Oct, 2011
Whisky och Bourbon Grönstedts julcognac är en populär jultradition sedan sex år tillbaka. Årets upplaga har en snittålder på 30 år och kommer huvudsakligen från distrikten Grande och Petite Champagne
– Grönstedts Noël 2011 är rund och söt med tydliga inslag av traditionella jultoner som torkad frukt, knäck och mandel. I arbetet med julcognacen strävar jag efter att den ska särskilja sig från vårt övriga sortiment med en mer julig karaktär som harmoniserar med julens matkryddor. I årets upplaga tror jag att många därutöver kommer att kunna urskilja en tvist av pomerans vilket tillför en viss syrlighet till karaktären, berättar Stefan Mårtensson, Master Blender på Grönstedts. Till Grönstedts Noël 2011 har Master Blender Stefan Mårtensson till stor del använt partier från distriktet Grande Champagne som är känt för en kraftigare och mer sofistikerad cognac. – Cognac från Grande Champagne har större potential än cognac från andra distrikt. Den kräver längre tid att utvecklas för att komma till sin fulla rätt men när den väl gör det är kvaliteten oslagbar. För att få fram en fulländad produkt blandar vi sedan cognac från olika årgångar. De olika delarna i årets julcognac är mellan 23 och 42 år med en snittålder på 30 år. Även valet av ekfat har betydelse för det slutgiltiga resultatet. Grönstedts Noël 2011 är precis som de flesta av våra produkter lagrad på Limousin-fat. Det öppna och fina träet bidrar till den vackra gyllenbruna färgen, säger Master Blender Stefan Mårtensson. Under 2011 har Stefan Mårtensson tagit över rollen som ensam Master Blender för Grönstedts. Det är ett uppdrag som tar honom på regelbundna resor till Frankrike var och varannan vecka för att träffa leverantörer och kontrollera all den cognac som sedan tas in i Sverige. Arbetet med årets julcognac har pågått på allvar i ett år men för en Master Blender är det en ständigt pågående process. – Precis som med Grönstedts National är arbetet med julcognacen något som jag bär med mig och funderar på hela tiden. Med utgångspunkt i förra årets julcognac har jag nästa års upplaga i bakhuvudet när jag träffar leverantörer under mina resor i Frankrike och jag är ständigt på jakt efter partier som skulle kunna passa för nästa år, säger Master Blender Stefan Mårtensson. Grönstedts julcognac har sedan den första begränsade upplagan lanserades för sex år sedan varit en mycket uppskattad julklapp. Stefan Mårtensson menar att en cognac av denna kvalitet alltid ska avnjutas ur ett aromglas för att göra alla dofter rättvisa. Samt att man med fördel kan testa en pralin tillsammans med cognacen, det harmoniserar fint till de knäckiga och söta tonerna. Grönstedts Noël 2011 XO lanseras 1 december i Systembolagets exklusiva sortiment och priset är 399 kr för en flaska om 500 ml. Artikelnumret är 10120-02. Kort om Grönstedts Noël 2011 XO • Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846. • Årets upplaga av Grönstedts julcognac är den 6:e i ordningen. • Grönstedts Noël 2011 XO består huvudsakligen av cognac från Grande Champagne som är ett distrikt inom området Cognac i södra Frankrike, inte att förväxla med distriktet Champagne. • Grönstedts Noël 2011 XO har en snittålder på 30 år och är lagrad på Limousin-fat . • Master Blender på Grönstedts är Stefan Mårtensson.

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018

Stort intresse för hälsosam kost bland unga

Mat och Restaurang En färsk Sifo-undersökning från Greenfood, en av Nordens ledande livsmedelskoncerner…
14 Sep, 2018

Rökig lager gör debut på Nils Oscar

Whisky och Bourbon På Nils Oscar brygger de klassisk öl i modern stil…
13 Sep, 2018

Ny studie visar: Hälften av svenskarna lagar mat hemma varje dag Kvinnor lagar mat oftare - män tycker att det är roligare

Mat och Restaurang Hälften av svenskarna lagar dagligen mat hemma enligt en ny…
13 Sep, 2018
Artikelarkivet