Grönstedts Noël 2011 XO

Livets Goda 4 Oct, 2011
Whisky och Bourbon Grönstedts julcognac är en populär jultradition sedan sex år tillbaka. Årets upplaga har en snittålder på 30 år och kommer huvudsakligen från distrikten Grande och Petite Champagne
– Grönstedts Noël 2011 är rund och söt med tydliga inslag av traditionella jultoner som torkad frukt, knäck och mandel. I arbetet med julcognacen strävar jag efter att den ska särskilja sig från vårt övriga sortiment med en mer julig karaktär som harmoniserar med julens matkryddor. I årets upplaga tror jag att många därutöver kommer att kunna urskilja en tvist av pomerans vilket tillför en viss syrlighet till karaktären, berättar Stefan Mårtensson, Master Blender på Grönstedts. Till Grönstedts Noël 2011 har Master Blender Stefan Mårtensson till stor del använt partier från distriktet Grande Champagne som är känt för en kraftigare och mer sofistikerad cognac. – Cognac från Grande Champagne har större potential än cognac från andra distrikt. Den kräver längre tid att utvecklas för att komma till sin fulla rätt men när den väl gör det är kvaliteten oslagbar. För att få fram en fulländad produkt blandar vi sedan cognac från olika årgångar. De olika delarna i årets julcognac är mellan 23 och 42 år med en snittålder på 30 år. Även valet av ekfat har betydelse för det slutgiltiga resultatet. Grönstedts Noël 2011 är precis som de flesta av våra produkter lagrad på Limousin-fat. Det öppna och fina träet bidrar till den vackra gyllenbruna färgen, säger Master Blender Stefan Mårtensson. Under 2011 har Stefan Mårtensson tagit över rollen som ensam Master Blender för Grönstedts. Det är ett uppdrag som tar honom på regelbundna resor till Frankrike var och varannan vecka för att träffa leverantörer och kontrollera all den cognac som sedan tas in i Sverige. Arbetet med årets julcognac har pågått på allvar i ett år men för en Master Blender är det en ständigt pågående process. – Precis som med Grönstedts National är arbetet med julcognacen något som jag bär med mig och funderar på hela tiden. Med utgångspunkt i förra årets julcognac har jag nästa års upplaga i bakhuvudet när jag träffar leverantörer under mina resor i Frankrike och jag är ständigt på jakt efter partier som skulle kunna passa för nästa år, säger Master Blender Stefan Mårtensson. Grönstedts julcognac har sedan den första begränsade upplagan lanserades för sex år sedan varit en mycket uppskattad julklapp. Stefan Mårtensson menar att en cognac av denna kvalitet alltid ska avnjutas ur ett aromglas för att göra alla dofter rättvisa. Samt att man med fördel kan testa en pralin tillsammans med cognacen, det harmoniserar fint till de knäckiga och söta tonerna. Grönstedts Noël 2011 XO lanseras 1 december i Systembolagets exklusiva sortiment och priset är 399 kr för en flaska om 500 ml. Artikelnumret är 10120-02. Kort om Grönstedts Noël 2011 XO • Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846. • Årets upplaga av Grönstedts julcognac är den 6:e i ordningen. • Grönstedts Noël 2011 XO består huvudsakligen av cognac från Grande Champagne som är ett distrikt inom området Cognac i södra Frankrike, inte att förväxla med distriktet Champagne. • Grönstedts Noël 2011 XO har en snittålder på 30 år och är lagrad på Limousin-fat . • Master Blender på Grönstedts är Stefan Mårtensson.

Den 1 december lanseras La Farra Prosecco Superiore Rive di Solago

Vin Vinet är producerat endast av druvor från ”Rive dei Nardi”…
21 Nov, 2018

Baileys och Chokladfabriken tolkar den klassiska pralinasken till jul

Övrigt Enda sedan 1940-talet är den klassiska pralinasken en viktig jultradition…
21 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan…
21 Nov, 2018

Italiens mest ansedda utmärkelse till Speri Amarone

Vin Speri Amarone Della Valpolicella Classico 2013 har fått 94 poäng,…
21 Nov, 2018

En trio exklusiva viner från Domaine Marquis d´Angerville

Vin Domaine Marquis de Angerville anses vara en av de främre…
21 Nov, 2018

Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018

Winefinders vinterlansering

Vin "Missa inte vinterns hetaste viner. Idag släpper vi en massa…
19 Nov, 2018
Artikelarkivet