Grönstedts Noël 2011 XO

Livets Goda 4 Oct, 2011
Whisky och Bourbon Grönstedts julcognac är en populär jultradition sedan sex år tillbaka. Årets upplaga har en snittålder på 30 år och kommer huvudsakligen från distrikten Grande och Petite Champagne
– Grönstedts Noël 2011 är rund och söt med tydliga inslag av traditionella jultoner som torkad frukt, knäck och mandel. I arbetet med julcognacen strävar jag efter att den ska särskilja sig från vårt övriga sortiment med en mer julig karaktär som harmoniserar med julens matkryddor. I årets upplaga tror jag att många därutöver kommer att kunna urskilja en tvist av pomerans vilket tillför en viss syrlighet till karaktären, berättar Stefan Mårtensson, Master Blender på Grönstedts. Till Grönstedts Noël 2011 har Master Blender Stefan Mårtensson till stor del använt partier från distriktet Grande Champagne som är känt för en kraftigare och mer sofistikerad cognac. – Cognac från Grande Champagne har större potential än cognac från andra distrikt. Den kräver längre tid att utvecklas för att komma till sin fulla rätt men när den väl gör det är kvaliteten oslagbar. För att få fram en fulländad produkt blandar vi sedan cognac från olika årgångar. De olika delarna i årets julcognac är mellan 23 och 42 år med en snittålder på 30 år. Även valet av ekfat har betydelse för det slutgiltiga resultatet. Grönstedts Noël 2011 är precis som de flesta av våra produkter lagrad på Limousin-fat. Det öppna och fina träet bidrar till den vackra gyllenbruna färgen, säger Master Blender Stefan Mårtensson. Under 2011 har Stefan Mårtensson tagit över rollen som ensam Master Blender för Grönstedts. Det är ett uppdrag som tar honom på regelbundna resor till Frankrike var och varannan vecka för att träffa leverantörer och kontrollera all den cognac som sedan tas in i Sverige. Arbetet med årets julcognac har pågått på allvar i ett år men för en Master Blender är det en ständigt pågående process. – Precis som med Grönstedts National är arbetet med julcognacen något som jag bär med mig och funderar på hela tiden. Med utgångspunkt i förra årets julcognac har jag nästa års upplaga i bakhuvudet när jag träffar leverantörer under mina resor i Frankrike och jag är ständigt på jakt efter partier som skulle kunna passa för nästa år, säger Master Blender Stefan Mårtensson. Grönstedts julcognac har sedan den första begränsade upplagan lanserades för sex år sedan varit en mycket uppskattad julklapp. Stefan Mårtensson menar att en cognac av denna kvalitet alltid ska avnjutas ur ett aromglas för att göra alla dofter rättvisa. Samt att man med fördel kan testa en pralin tillsammans med cognacen, det harmoniserar fint till de knäckiga och söta tonerna. Grönstedts Noël 2011 XO lanseras 1 december i Systembolagets exklusiva sortiment och priset är 399 kr för en flaska om 500 ml. Artikelnumret är 10120-02. Kort om Grönstedts Noël 2011 XO • Grönstedts Cognac grundades av Johan Daniel Grönstedt 1846. • Årets upplaga av Grönstedts julcognac är den 6:e i ordningen. • Grönstedts Noël 2011 XO består huvudsakligen av cognac från Grande Champagne som är ett distrikt inom området Cognac i södra Frankrike, inte att förväxla med distriktet Champagne. • Grönstedts Noël 2011 XO har en snittålder på 30 år och är lagrad på Limousin-fat . • Master Blender på Grönstedts är Stefan Mårtensson.

Nautilus Pinot Noir har bytt årgång till 2015

Vin Nautilus Pinot Noir har nu bytt till årgång 2015 på…
17 Jul, 2019

Dreamhackers stora guide till craft beers och nattlivet i Montreal

Övrigt Det är inte längre en nyhet att Dreamhack kommer anordnas…
17 Jul, 2019

For Peat´s Sake Blended Whisky – största rökiga par-lanseringen på Systembolaget någonsin

Whisky och Bourbon For Peat´s Sake är en helt ny skotsk blended whisky…
17 Jul, 2019

Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019
Artikelarkivet