Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Grönstedts & Sébastien Boudet i samarbete i årets Le National

Grönstedts & Sébastien Boudet i samarbete i årets Le National

av Livets Goda

I 20 år har Grönstedts lanserat ”Le National” inför nationaldagen – en premiumcognac i begränsad upplaga med en ny smakprofil och en ny design på flaskan varje år. Årets Grönstedts Le National är dedikerad Gamla Stan där Johan Daniel Grönstedt levde och verkade och i slutet av 1800-talet tappade sin allra första cognac med eget namn. 20-års jubiléet firas nu med ett samarbete med fransksvenska konditorn Sébastien Boudet, som med ett dekadent och festligt specialkomponerat nationaldagsbakverk vill uppmuntra svenskarna att fira nationaldagen med pompa och ståt.

Det finns inga regler för hur vi svenskar firar den 6:e juni, men god mat och dryck hör till nationaldagsfirandet för de allra flesta. Grönstedts Le National är en årlig specialutgåva som är en hyllning till Sveriges nationaldag och till en av svensk dryckeshistorias mest kända profiler, Johan Daniel Grönstedt. Med ”Le National” vill Grönstedts förvalta det svenska dryckesarvet och skapa nya smakupplevelser med nytt innehåll och design på flaskan varje år.

I Sverige saknar vi ett officiellt nationaldagsbakverk och med syfte att sätta extra guldkant på den 6:e juni vände Grönstedts blickarna mot cognacens hemland Frankrike, där man har ett starkt arv av festliga, storslagna bakverk. Detta ledde i sin tur till ett samarbete med fransksvenska konditorn Sébastien Boudet som tagit fram ett specialkomponerat recept på ett riktigt dekadent och festligt nationaldagsbakverk, som fått namnet ”Le Saint-National”.

– Traditioner är fantastiska och ännu mer fantastiskt är det när traditioner blandas. Frankrikes nationaldag firas enligt konstens alla regler, så varför inte inspireras av den stämningen här i Sverige? Jag har tagit fram ett recept på den klassiska Saint-Honoré-tårtan som blir lite extra festlig med cognacskräm gjord på Grönstedts Le National 2024 och svenska jordgubbar för att få en svensk-fransk twist på det hela. Perfekt för nationaldagsfirandet, säger Sébastien Boudet.

För att uppmärksamma Le Nationals 20-årsjubileum kommer Grönstedts och Sébastien Boudet att stå utanför Österlånggatan 45 i Gamla stan under nationaldagen mellan kl 14–16 och bjuda nationaldagsfirare på bakverket. På 1800-talet var Österlånggatan 45 adressen för Johan Daniel Grönstedts restaurang Stiernan, där människor fick upp ögonen för hans cognac.

Grönstedts Le National 2024 – en aromatisk och fyllig premiumcognac dedikerad Gamla Stan
Den yngsta cognacen i flaskan är 20 år medan de äldre delarna är 33 år.

– Årets utgåva har en elegant, mogen och aromatisk smak- och doftprofil. Den har en komplex smak av kanderade citrusfrukter, torkad frukt och kryddiga fattoner med tydliga inslag av smörkola, valnöt och mörk choklad. Cognacen har en klar lejongul färg som med lite fantasi för tankarna till husfasaderna I Gamla Stan, säger Sören Sörensson, produktutvecklare på Grönstedts och Galatea.

Designmotivet för 2024 bjuder in betraktaren till sagan om Grönstedts, till slutet av 1800-talet och ett myllrande Gamla Stan. Där tappade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac och byggde sitt imperium. Flaskan illustrerar platsen kring restaurang Stiernan, med kajen där cognacen togs emot från ett fjärran land, vägen till dess lagring och sedan buteljering. Tittar man lite närmre på illustrationen finns gömda element och budskap för den uppmärksamme att upptäcka.

Grönstedts Le National lanseras i begränsad upplaga i form av 1000 numrerade flaskor. Le National 2024 släpps på Systembolaget den 31 maj med artikelnummer 41685–02 och kostar 895 SEK.

Recept: Le Saint-National
Av: Sébastien Boudet

Frankrikes nationaldag firas med pompa och ståt. Något vi skulle kunna anamma lite här i Sverige. En Saint-Honoré-tårta är ett delikat och vackert bakverk som gör sig perfekt för nationalsdagsfirandet. Den här varianten innehåller lyxig cognacskräm gjord på Grönstedts Le National 2024 samt svenska jordgubbar, och blir på så sätt lite av en fransk-svensk tolkning. Receptet kräver en del kärlek men är väl värt ansträngningen. Jag rekommenderar att enbart använda råvaror som är ekologiskt odlade och hantverksmässigt framställda.

Antal ingredienser: 13 st
Tid: 2 timmar

För mördegsbotten:

  • 225 g siktat ölandsvete
  • 200 g smör, kallt och tärnat
  • 160 g socker
  • 2 ägg
  • 10 g bakpulver
  • 3 g havssalt

För chiboustkräm:

  • 250 ml mjölk
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 3 ägg
  • 75 g socker
  • 20 g majsstärkelse
  • 2 gelatinblad (blötlagda i kallt vatten)
  • 250 ml grädde, vispad till mjuka toppar

För petits choux:

  • 125 ml vatten
  • 50 g smör
  • 75 g vetemjöl
  • 2 stora ägg
  • En nypa salt
  • En nypa socker

För cognacskräm:

  • 100 ml mjölk
  • 25 ml Grönstedts Le National 2024
  • 2 äggulor
  • 50 g socker
  • 15 g majsstärkelse

För jordgubbspuré:

  • 100 g frysta jordgubbar
  • 25 g socker

Instruktioner:

Mördegsbotten:

  • Blanda mjöl, bakpulver (siktat ihop) socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en grynig sandig massa.
  • Tillsätt ägg och socker och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen, täck med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst en timme.
  • Kavla ut degen i en tårtring på ca 28–32 cm diameter. Grädda i förvärmd ugn på 180°C i ca 30 minuter tills gyllenbrun. Låt svalna.

Chiboustkräm:

  • Värm mjölken med vaniljstången i en kastrull. I en annan skål, vispa äggulor, socker och majsstärkelse.
  • Ta bort vaniljstången från mjölken och häll långsamt över äggblandningen under vispning. Återvänd allt till kastrullen och värm under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
  • Ta bort från värmen och tillsätt utkramade gelatinblad. Låt svalna och vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden.

Choux:

  • Koka upp vatten, smör och salt. Ta bort från värmen och rör snabbt i mjölet. Återvänd till värmen och rör kraftigt tills degen släpper från kanterna. Ta bort och låt svalna något.
  • Vispa i äggen ett i taget. Spritsa små bollar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200°C i 25 minuter. Låt svalna.

Cognacskräm:

  • Värm mjölken till nästan kokning. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Tillsätt den varma mjölken gradvis. Återvänd allt till kastrullen, tillsätt Grönstedts Le National 2024 och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Kyl ner snabbt.

Jordgubbspuré:

  • Mixa jordgubbar och socker med en stavmixer till en puré.

Montering:

  • Fyll de avsvalnade choux med cognacskräm.
  • Bred över mördegsbotten med jordgubbspurén.
  • Spritsa eller bred chiboustkrämen på mördegsbotten.
  • Arrangera de fyllda choux-bollarna snyggt runt kanten på mördegsbotten.
  • Karamellisera lite socker i en kastrull och doppa försiktigt toppen av varje choux i karamellen för en vacker och smakrik finish.

Servering:

  • Tårtan är bäst när den serveras samma dag som den är monterad för att behålla krispigheten i petits choux och mördegsbotten.

RELATERAD LÄSNING