Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Livets Goda 5 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och Tarte Tatin var den trendigaste pajen att bjuda på. I alla fall om man ska tro svenskarnas Googlesökningar. I samband med att årets utgåva av den limiterade sommarcognacen Le National lanseras, har Grönstedts tagit fram en enkel meny för sommarens alla festligheter, en meny som tar sin utgångspunkt i en dataanalys över svenskarnas sommarbeteende. Menyn innehåller en blandning av gamla och nya traditioner, precis som inspirationen för årets Le National.

Varje dag görs 50 miljoner sökningar på Google bara i Sverige, varav en miljon av dem handlar om sådant som kretsar kring mat och recept. Grönstedts har dykt ner i svenskarnas söktrender under sommaren 2018 för att ta reda på vilken mat och dryck som ökar mest i popularitet under sommarmånaderna och alla festligheter som hör dem till.

Överlag kan man ana en viss stress bland svenskarna inför sommarens högtider. Veckorna innan både midsommar och Nationaldagen börjar planeringen och det sker en markant ökning av sökningar på öppettider för dagligvaruhandel och Systembolaget. Dessutom visar analysen av sökningar på Google att svenskarna överlag är intresserade av kall, enkel, god och lätt mat när de letar recept till sommarmaten.

– Sommaren ska vara en tid för att varva ner och ha tid och möjlighet att umgås med varandra, men svenskarnas Googlesökningar visar något annat. Även om vi kan se att svenskarna vill umgås med varandra, finns det en risk att sommarens högtider blir ytterligare en sak som läggs till “att göra”-listan, vilket kan förklara de många sökningarna på till exempel öppettider i anslutning till både nationaldagen och midsommar, säger Sanna Sundin, Senior Brand Manager för Grönstedts på Altia.

Årets Le National från Grönstedts har tagit sin utgångspunkt i traditionellt sommarfirande och kombinerat det med svenskarnas nyare trender. Det är en komplex cognac med moderna inslag i form av mer blommighet och frukt, och toner av persika, sommaräng, mandel och crème brûlée. För att skapa tid att umgås har Grönstedts också tagit fram enkla, lätta sommarrecept utifrån svenskarnas trendigaste sommarmat och dryck.

Sommarrecept som blandar gammalt och nytt
På listan över den enligt Google trendigaste sommarmaten och drycken samsas nytt med gammalt. Här finns bland annat den numera klassiska melon- och fetaostsalladen, samt äppelpaj i form av Tarte Tatin. I drinkväg dominerar Strawberry Daiquiri och Mojito, som under många år tillhört de trendigaste drinkarna.

Sticker ut lite extra på listan gör durianfrukt, även känd som “stinkfrukt”, med ursprung i Sydostasien. Frukten, som har en väldigt stark doft, delar människor i två läger; de som anser att den är en delikatess och andra som menar att den är världens äckligaste frukt. På listan återfinner vi även grillad halloumi som ökade markant i popularitet i kategorin grillat under 2018, vilket i sig speglar ett större intresse för vegetarisk mat i samhället generellt. Också kallt kaffe, så kallad cold brew, ökade mycket under perioden.

– Jag tror att resultatet från vår dataanalys speglar svenskarna väl, i det att vi gärna prövar nya trender och smaker, men också gillar att hålla fast vid våra traditioner som till exempel melonsallad och äpplepaj, säger Sanna Sundin. De recept vi tagit fram speglar dessa spännande fynd på ett roligt sätt i samband med sommarens högtider.

Utifrån de sökningar som ökade mest under sommaren 2018 och med utgångspunkt i årets sommarcognac med smak av persika, mandel och sommaräng, har Grönstedts tagit fram recept på en somrig Spritz, en vegetarisk sallad med halloumi samt en Tarte Tatin gjord på persika. Recepten återfinns här nedanför.

Grönstedts Le National 2019 släpps 7 juni i en upplaga om 1200 numrerade flaskor i Systembolagets exklusiva sortiment. Priset är 849 kronor för en flaska om 500 ml och artikelnumret är 40579.

För mer inspiration till sommarfirandet och receptförslag besök www.folkofolk.se

GRÖNSTEDTS SOMMARMENY
Fördrink, Spritz National
● 2 cl Grönstedts Le National 2019
● 2 cl fläderblomskoncentrat
● 10 cl mousserande vin

Fyll ett vinglas rikligt med is. Häll i cognac och fläderblomskoncentratet. Toppa med bubbel och rör om. Dekorera gärna med lite fläderblom.
Grillad sallad med halloumi, 4 personer:

Dressing:

● 1/2 dl hackad gräslök
● 1/2 dl hackad basilika
● 1/2 dl hackad persilja
● 2 vitlöksklyftor
● 1 tsk flytande honung
● 3 msk Grönstedts Le National 2019
● ca 2 dl olja
● salt & svartpeppar
● saft från 1/2 citron

Lägg de färska örterna, vitlök och honung i en blender. Börja mixa och tillsätt under tiden cognac och olja tills du får önskad konsistens på din örtdressing. Smaka av med salt, peppar och citron.

Sallad:
● 3 persikor
● 2 avokado
● 3 stora tomater
● 275 g halloumi
● 1 dl grovhackade mandlar

Dela och kärna ur persikor och avokado. Skär i klyftor och grilla eller stek i en grillpanna. Skiva tomaterna. Varva persika, avokado och tomat på ett fat. Bryt halloumin i mindre bitar och fördela över. Strö över hackade mandlar och avsluta med att ringla örtdressingen över den grillade salladen.

Tarte Tatin med persika, 4 personer:
Pajdeg:
● 2 1/2 dl vetemjöl
● 100 g kallt smör
● 2 msk strösocker
● 2 äggulor

Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut och plasta in degen. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.

Fyllning:
● 1 1/2 dl råsocker
● 50 g smör
● 4 persikor (eller äpplen)
● 2 msk Grönstedts Le National 2019
● 1 dl grovhackad mandel

Gör en karamell av sockret genom att smälta sockret på hög värme i en ugnsfast stekpanna. När allt socker har smält klickar du i smöret och blandar om till en fin karamell. Ta av från värmen. Dela persikorna i klyftor och lägg ut i ett fint mönster i karamellen. Häll över cognac och strö sist över hackade mandlar.
Tag fram pajdegen och kavla ut på ett mjölat bord till en rundel, något större än stekpannan. Täck persikorna med pajdegen och tryck försiktigt in degen längs kanterna på stekpannan.
Värm ugnen till 175°C och grädda pajen i cirka 30 minuter eller tills den börjat få fin färg. Låt svalna lite. Lägg ett uppochnervänt fat över stekpannan och stjälp över kakan så att persikorna hamnar uppåt.
Dekorera gärna pajen med ätbara sommarblommor.


Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige

Whisky och Bourbon Konsumenttrender och utvecklad bryggteknik gör att allt fler svenska konsumenter…
16 Aug, 2019

Förhandsboka Penfolds Collection hos Winefinder

Vin Den 20/9 kl är det Sverigepremiär för Penfolds Collection 2019.…
16 Aug, 2019

Ca'Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Vin Lively Wines lanserar 2 viner från Ca’Marcanda, Gajafamiljens egendom i…
14 Aug, 2019

Svenskarnas favoritmat på resan

Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern.…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet