Grunion IPA - Ballast Point gör det igen & levererar snyggt humlad IPA

Niklas Jörgensen 30 Nov, 2018
Whisky och Bourbon San Diego är onekligen något av ett ölets Mecka i USA. Länet har mer än 125 bryggerier och en tredjedel av dem återfinns längs California State Route 78, från Oceanside till Julian, något som medfört att den nästan tio mil långa sträckan kommit att kallas Hops Highway. För det är precis det som västkusten är bäst på; snyggt humlade Pale Ale.


Snyggt från västkusten nu på ditt Systembolag...

När hantverksbryggerierna började bli allt fler runt mitten av 1990-talet i USA så utvecklade inte minst västkusten sin take på IPA där betoningen låg mer på humle än östkustens tydligare maltighet. Säkerligen en klimatgrej då den högre humledoseringen passade fint till San Diegos temperaturer men även närheten till stora humleodlingar har bidragit. Senare föddes även den starkare dubbel-IPA:n som förstärkte bilden av västkusten som ett eldorado för humlevänner.

Bland de första hantverksbryggerierna i just San Diego var Ballast Point, bryggeriet som gärna döper sina öl efter lokala fiskar, eller fisketermer. Ballast Point har gått från att vara ett tvåmansprojekt till att idag ha kvalat in på listan över de tjugo största i landet, baserat på försäljningsvolym. Populariteten är lätt att förstå när man provar deras olika etiketter och inte minst den som nu släpps den första december i hela Sverige - Grunion IPA.

Grunion kom till för cirka fem år sedan efter en interntävling på Ballast Point där det segrande ölreceptet vann för sin fräschör och humlebalans tillsammans med en delikat karamellig touch. Nu är den här.

Niklas om Grunion IPA från Ballast Point
Alltså, det är väldigt lätt att gilla Grunion och den första omedelbara känslan är, varför hade jag inte denna på kyl redan under sommarens varma dagar? För när denna intages väl kyld lockar humlesorterna American Mosaic och Calypso fram en urläcker melonkaraktär, tänk cantaloupe, och denna får sällskap av en nedtonad pinjeskogskänsla, aprikos, diskret tropisk frukt, toffee och citrusfruktskal. Låter du temperaturen stiga något så lockas karamelligheten fram mer och vad du än väljer så är det ett snyggt doftspektrum.

Smaken då? Jodå, här bjuds det en skön resa som initialt lägger fokus på frukten, krämigheten och pinjeskogskänslan innan humlen gör entré med beska som accelerar snyggt i eftersmaken. Det tropiska är med från doften samtidigt som det nu dyker upp lite brödiga toner, färsk basilika och aprikos. Det är överraskande torrt och även alkoholen är något nedtonad, 5,5%. Inalles, en utomordentligt god och lättdrucken IPA med personlighet och skön humlebeska. San Diego gör det igen!

Niklas intryck: 89 LGP

Att Grunion kommer finnas på ca 350 systembolagsbutiker redan den första december är ett extra stort plus i kanten för denna fina IPA. Och priset likaså, 15,90 för en 355 ml burk är riktigt imponerande med tanke på kvaliteten som Ballast Point levererar. Själv knäcker jag en till helgens mest efterlängtade Premier Leauge-match, derbyt mellan Liverpool och Everton!


Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018

Klassisk cognac under granen i år?

Whisky och Bourbon Rémy Martin XO Excellence är en av cognacindustrins mest respekterade…
6 Dec, 2018

Lilla Hyttnäs, "årets glögg, utan tvekan!", nu i butik!

Vin Från och med igår så hittar man Lilla Hyttnäs i…
6 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kilchoman Sanaig tar guld i VM

Whisky och Bourbon Kilchoman Sanaig har vunnit VM-guld i klassen: Bästa rökiga whiskyn
4 Dec, 2018
Artikelarkivet