Grythyttan bäst på Rioja

Tävlingen riktar sig till sommelierstudenter. Priset är en inspirationsresa till Rioja och förutom Grythyttan tävlade Gustibus Sommelierutbildning från Malmö och Restaurangakademien i Stockholm. – Det känns väldigt skönt. Den senaste tiden har bestått av långa dagar och sena nätter med mycket läsning och många provningar. Det har varit så intensivt att vi skrikit och bråkat med varandra när dagarna blivit lite för långa. Men nu känns det verkligen bra att vi la ner så otroligt mycket tid. Det ska också bli intressant och jäkligt kul att få åka till Rioja och se och uppleva allt som vi läst så mycket om, säger vinnarlaget från Grythyttan. Tävlingen inleddes med omfattande teoretiska prov. Därefter genomförde lagen fyra moment på scen framför publik under en och en halv timme. Först två blindprovningar och en kunskapsdel med fem frågor. Därefter fick var och ett av lagen, ensamma på scen, rekommendera tre viner till en exklusiv fyrarättersmeny till två sittande gäster. Som extra krydda var lagen tvungna att prata på engelska. – En sommelier ska inte bara kunna mycket om vin och mat. Han eller hon måste också kunna förmedla all denna kunskap vidare till gästen i restaurangen och presentera både vin och mat på ett bra sätt. Det var därför vi lade till detta överraskningsmoment. Att lagen fick presentera på engelska var en rolig knorr som också gick hem hos publiken, säger Mercedes Bachelet, årets tävlingsledare. Juryn bestod av Operakällarens sommelier Fredrik Horn, den flygande vinmakaren Lars Torstensson och vinjournalisten Gunilla Hultgren Karell. – Det har varit svårt, nästan jobbigt, men också riktigt roligt att få vara en del av juryn och sätta poäng. Alla lag har imponerat på oss och varit väldigt duktiga men det var ett lag som stack ut, sa juryordförande Gunilla Hultgren Karell innan prisceremonin började. DOCa Rioja: Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calificada Rioja är en samman¬slutning av Riojas samtliga vinproducenter/bodegor och vinodlare. Rioja var det första vindistrikt som fick den högsta spanska kvalitetsklassningen ”DOCa, Denominación de Origen Calificada”. Myndig¬¬heten ser till att reglerna följs och genomför sensoriska kvalitetskontroller av vinerna. För mer information se www.rioja.nu. Foto: Rikard Westman.