Hem NyheterNyhet WB Grythyttan Skogsglögg – en bärig hantverksglögg från Bergslagen

Grythyttan Skogsglögg – en bärig hantverksglögg från Bergslagen

av Livets Goda

Grythyttan Skogsglögg kommer från hjärtat av trolska Bergslagen. Glöggens fruktbas är gjord på bär och äpple och kryddas enligt klassiskt svenskt recept. Lagom till Skogsglöggs 20-årsjubileum får flaskan dessutom en ny, grön etikett för att tydligare visa ursprung och karaktär. Finns att köpa på Systembolaget från och med 1 november.

Grythyttan Skogsglögg har producerats i Bergslagen sedan år 2001. Idag är den en uppskattad säsongsdryck som förstås gör sig allra bäst till adventsfika och julbord. Till skillnad mot de flesta andra glöggsorter som görs på vin från vindruvor görs Skogsglögg på en fruktbas av bär och äpple.

Spendrups Bryggeri köpte den lilla glöggfabriken lagom till att Skogsglögg fyller 20 år. Originalreceptet behålls, men flaskan får en ny grön etikett för att tydligare visa ursprung och karaktär. 

Vinifiering 

Grythyttans Skogsglögg är en bärvinsglögg från Bergslagen och gjord enligt klassiskt svenskt recept. Basen består av lingon, blåbär och äpple som sedan kryddas med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, pomerans och ingefära. 

Tillverkningen startar i maj med jäsning av bär- och fruktjuice tillsammans med kryddor på ståltank. Blenden får sedan ligga 3-4 veckor för att alla smaker ska extraheras ordentligt innan varsam filtrering sker. Efter sommaren är glöggen klar att buteljeras för att sedan få vila på flaska så att alla smaker integreras och glöggen blir som allra bäst lagom till jul. 

Servering 

Förhöj smaken av julkryddor genom att servera Grythyttan Skogsglögg varm på traditionellt vis, gärna med mandel och russin. Eller servera den som en kall aperitif med is och apelsinskiva. Öppnad flaska förvaras kyld och bör konsumeras inom tre veckor. Glögg i oöppnad förpackning bör konsumeras inom 18 månader. 

FAKTA:
Produktnamn: Grythyttan Skogsglögg
Ursprung: Sverige
Förpackning: 750 ml, glasflaska med skruvkapsyl
Alkoholhalt: 14,5%
Pris: 98 kr
Distribution: Ca 300 butiker
Sortiment: TSS. Säsongsprodukt, säljstart 1 november 2021
Artikelnummer: 96460-01 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING