Hem Vinvärlden Grythyttan tog hem Robert Mondavi Diploma, igen!

Grythyttan tog hem Robert Mondavi Diploma, igen!

av Livets Goda

“Den första upplagan av tävlingen gick av stapeln för precis ett år sedan och vinnaren, Miguel Cruz Liljegren från Grythyttan, vann en resa till Kalifornien, där han bland annat fick en plats till ett exklusivt utbildningsprogram på Robert Mondavi Winery i Oakville. Om detta kunde Michel Jamais direkt på plats i Napa Valley rapportera dag för dag i juli tidigare i år. Onsdagen 30 oktober var det dags för årets upplaga av Robert Mondavi Diploma, återigen arrangerat av Bibendum under ledning av Livets Goda kaliforniska expert Michel Jamais, i år också med assistans av Mark de Veer, master of wine och medarbetare på Robert Mondavi Winery i Oakville. Tretton sommelierstudenter från Restaurangakademien, Vinkällan och Grythyttan samlades kring lunchtid på onsdagen för att sättas på teoretiskt prov under halvannan timma. Frågor om familjen Mondavi varvades med geografisk orientering om Kaliforniens 113 appellationer och var de ligger, om vingården To Kalon och dess olika vingårdslotter, vilka samarbeten med andra producenter Robert Mondavi inledde, vilka appellationer i Sonoma som har klimatmässig influens av det kalla havet, vem det var som identifierade att zinfandel och primitivo är samma druvsort, och vad uttrycket “”T-bud”” står för. Bland annat. Därefter väntade en skriftlig blindprovning av tre kaliforniska viner som skulle redovisas i skriven form. Ett vin av sauvignon blanc, ett av pinot noir och en cabernet sauvignon skulle i minst detalj beskrivas enligt den mall sommelierskolorna följer. En uppgift som visade sig särskilja de tävlande mer än vad den teoretiska delen av tävlingen gjorde. Vid 18-tiden stod det klart vilka tre sommelierstudenter som hade lyckats allra bäst. Till finalen kvalificerade sig Tina Trigg från Restaurangakademien samt John Sterner och Erik Jonsson från Grythyttan. “”Jag blev helt ställd, jag hade aldrig trott att jag skulle gå till final””, säger Tina, som dock samlade sig snabbt och gjorde en riktigt bra finalinsats. Finalen skedde inför ett 60-tal personer på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Den inleddes med en frågsport där finalisterna bitvis sattes under stor stress, men presterade väldigt bra. “”Jag blev helt förbluffad över hur kunniga de var, trots att de är så unga och fortfarande studerar vin på sommelierskolorna””, säger en tydligt imponerad Mark de Veer, som innan finalen hade lett en provning av viner för Robert Mondavi Winery för de tävlande och en skara sommelierer och journalister. “”Det svåraste var nog att hålla nerverna i styr, jag var otroligt nervös””, berättade Erik Jonsson, som ändå till synes uppträdde samlat. Kunskaperna visade sig vara imponerande stora, de tävlande hade bevisligen tillbringat mycket tid med att läsa på om både Robert Mondavi, Napa Valley och Kalifornien i största allmänhet sedan början av sommaren då de anmälde sig till tävlingen. Det som till slut skulle särskilja de tre finalisterna var blindprovningen och känslan för att rekommendera vin till ett par maträtter. I detta moment var det Erik Jonsson som var allra vassast, och trots sin nervositet agerade han både lugnt och mest metodisk. Efter omkring en och en halv timmas finaltester, stod det klart att det var just Erik Jonsson som hade presterat allra bäst. Med Erik tog Grythyttan för andra året i rad hem segern i Robert Mondavi Diploma. “”Det är otroligt roligt, inte minst med tanke på att nästan började från noll med mina kunskaper om Kalifornien””, berättar en överlycklig Erik direkt efter segern. Veckan innan hade han tävlat i SM i Spansk Vinkunskap, men träningen inför den hade han ingen direkt nytta av inför Mondavitävlingen. Istället lusläste han boken Harvest of Joy, en mycket läsvärd självbiografi av Robert Mondavi, och allt annat han kom över om Kalifornien. Hans studier gav resultat. Erik Jonsson har precis påbörjat sitt tredje år på Grythyttan. Han har hittills inte varit i USA, och vinnarresan till Kalifornien i juli nästan år, kommer att bli en stor upplevelse menar han. I Kalifornien kommer han, precis som Miguel Cruz Liljegren tidigare i år, att under ett par dagar få gå utbildningen på Robert Mondavi Winery. “”Jag har knappt hunnit smälta att jag vann och att jag nu ska få åka till Kalifornien, så långt har jag inte ens tänkt””, säger Erik till Livets Goda under vinnarmiddagen på hotellets nya restaurang The American Table. “”Det är kul att se att tävlingen i år lockade ännu fler tävlande och besökare, nu har det blivit en tradition, vi kommer igen med Robert Mondavi Diploma 2013 om ett år igen””, säger Isa Gustafsson på Bibendum, som tillsammans med Ewa Wirström på Bibendum har arbetat fram tävlingen.”

RELATERAD LÄSNING