Guimaraens - portvinet som levererar långt över prislappen!

Livets Goda 26 Apr, 2019
Vin Bland oss portvinsentusiaster så har det länge varit ett känt faktum, att Fonsecas Guimaraens är något av en kännarnas hemlighet. Fast än roligare är det ju om alla upptäcker varför det är så, varför Guimaraens levererat Port på hög nivå i mer än 80 års tid. Dags att göra en högklassig Port till allas favorit!

"Portvinet som levererar långt över prislappen!"


De främsta portvinsproducenterna dit Fonseca utan tvivel hör, har länge levt utifrån devisen att max deklarera 3 Vintage Port-årgångar per decennium. Dels för att inte översvämma marknaden med premiumvinet dels för att konsumenten ska kunna vara säker på att det alltid är de främsta åren som blir till årgångsvinet. För bara några decennier sedan var vädret men också vinmakandet mer instabilt och då fanns det fog för att hålla sig till siffran tre. Idag är skickligheten tillsammans med andra väderförutsättningar och skickligare vingårdsarbete på en annan nivå vilket gör att vinerna hela tiden är där uppe i toppen. Men Fonseca håller på traditionen vilket innebär att Guimaraens produceras när man inte deklarerar Vintage Port. Allt som oftast är kvaliteten på så pass hög nivå, men till hälften av priset, att du får Vintage Port-känsla. 2008:an Guimaraens stärker detta faktum!

Livets Goda om 2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port
Fräschör, stramhet och sval frukt i ett! Svarta vinbär, mörka plommon och björnbär lindas in i en kryddig slöja där även en violblommighet får vara med och ju längre tid vinet får andas ju mer intryck kikar fram. Som lakritsroten, den fuktiga tobaken och mörk choklad. Man blir lycklig av doften som verkligen bjuder upp till dans. Och sen, smaka på vinet. Känn fräschören, de rena bärtonerna, känn hur syra och tanniner samspelar med den balanserade sötman och hur den kryddigt nyanserade eftersmaken med sitt lätt peppriga inslag kopplar ett grepp om gommen och vägrar släppa taget.

"Det är ett vin man köper en låda av för framtida bruk, men nallar ett par av längs resan dit."

2008:an imponerar stort och har ett långt liv framför sig, mer än två decennier. Det är ett vin man köper en låda av till sig själv för framtida bruk, men nallar ett par av längs resan dit. För vinet är högst njutbart redan idag. Ställer du vinet kallt och försluter väl så håller det dessutom till flera helgers avslut med en bättre hårdost, en chokladbit eller blott i ensamt majestät.

93 LGP / Livets Goda

2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port
2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port kostar 339 kronor (art.nr 8418) och i skrivande stund finner du den i 107 systembolagsbutiker. Till övriga kan man beställa den utan extra kostnad här >>


Chimay - Anrik trappistöl sedan 1862

Whisky och Bourbon Strax utanför den lilla byn Chimay i södra Belgien hittar…
17 Jun, 2019

Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019
Artikelarkivet