Guimaraens - portvinet som levererar långt över prislappen!

Livets Goda 26 Apr, 2019
Vin Bland oss portvinsentusiaster så har det länge varit ett känt faktum, att Fonsecas Guimaraens är något av en kännarnas hemlighet. Fast än roligare är det ju om alla upptäcker varför det är så, varför Guimaraens levererat Port på hög nivå i mer än 80 års tid. Dags att göra en högklassig Port till allas favorit!

"Portvinet som levererar långt över prislappen!"


De främsta portvinsproducenterna dit Fonseca utan tvivel hör, har länge levt utifrån devisen att max deklarera 3 Vintage Port-årgångar per decennium. Dels för att inte översvämma marknaden med premiumvinet dels för att konsumenten ska kunna vara säker på att det alltid är de främsta åren som blir till årgångsvinet. För bara några decennier sedan var vädret men också vinmakandet mer instabilt och då fanns det fog för att hålla sig till siffran tre. Idag är skickligheten tillsammans med andra väderförutsättningar och skickligare vingårdsarbete på en annan nivå vilket gör att vinerna hela tiden är där uppe i toppen. Men Fonseca håller på traditionen vilket innebär att Guimaraens produceras när man inte deklarerar Vintage Port. Allt som oftast är kvaliteten på så pass hög nivå, men till hälften av priset, att du får Vintage Port-känsla. 2008:an Guimaraens stärker detta faktum!

Livets Goda om 2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port
Fräschör, stramhet och sval frukt i ett! Svarta vinbär, mörka plommon och björnbär lindas in i en kryddig slöja där även en violblommighet får vara med och ju längre tid vinet får andas ju mer intryck kikar fram. Som lakritsroten, den fuktiga tobaken och mörk choklad. Man blir lycklig av doften som verkligen bjuder upp till dans. Och sen, smaka på vinet. Känn fräschören, de rena bärtonerna, känn hur syra och tanniner samspelar med den balanserade sötman och hur den kryddigt nyanserade eftersmaken med sitt lätt peppriga inslag kopplar ett grepp om gommen och vägrar släppa taget.

"Det är ett vin man köper en låda av för framtida bruk, men nallar ett par av längs resan dit."

2008:an imponerar stort och har ett långt liv framför sig, mer än två decennier. Det är ett vin man köper en låda av till sig själv för framtida bruk, men nallar ett par av längs resan dit. För vinet är högst njutbart redan idag. Ställer du vinet kallt och försluter väl så håller det dessutom till flera helgers avslut med en bättre hårdost, en chokladbit eller blott i ensamt majestät.

93 LGP / Livets Goda

2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port
2008 Fonseca Guimaraens Vintage Port kostar 339 kronor (art.nr 8418) och i skrivande stund finner du den i 107 systembolagsbutiker. Till övriga kan man beställa den utan extra kostnad här >>


Hyllade årgångar från Penfolds - lanseras i September

Vin För många vinentusiaster är lanseringen av The Penfolds Collection en…
22 Aug, 2019

Fyra anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
16 Aug, 2019

Soalheiro ny producent hos Ward Wines

Vin Vinhuset Soalheiro är pionjär när det gäller att producera vin…
20 Aug, 2019

Visit Sweden ska hjälpa matföretag att profilera hållbarhet

Mat och Restaurang Bland utländska turister förknippas Sverige starkt med hållbarhet och trender…
20 Aug, 2019

Unik och exklusiv låda med viner från Jean Louis Chave

Vin Jean Louis Chave är en av Rhônedalens topproducenter. Nu lanserar…
19 Aug, 2019

dags för Quercus IV Mongolica

Whisky och Bourbon Den 6 september släpps Quercus IV Mongolica från High Coast…
19 Aug, 2019
Artikelarkivet