Hem Mat & Restaurang Guld till Tommy Myllymäki i Bocuse d´Or Europe

Guld till Tommy Myllymäki i Bocuse d´Or Europe

av Livets Goda

Bocuse d´Or Europe, kock-EM, har för första gången arrangerats i Sverige. Med uteslutande svenska huvudråvaror har 20 europeiska länder deltagit varav 12 av dem nu går vidare till Bocuse d’Or i Lyon i januari 2015. (för hela listan se www.bocusedor.com/press/press)Tommy Myllymäki gick in i sitt tävlingskök klockan 09.30 på torsdagen. På fem timmar och 35 minuter har han tillagat och serverat två vinnande tallrikar till 14 personer. – Unggrisen var en utmaning trots den fantastiska råvaran men idag stämde allt. Det är fantastiskt att vinna efter veckor av träning dygnet runt och det på hemmaplan, säger Tommy Myllymäki. – Tommys vinst och hans fantastiska mat är ett kvitto på att svensk gastronomi håller en extremt hög nivå just nu, säger Mathias Dahlgren, hederspresident för Bocuse d´Or Europe. Kriget om medaljerna var hårdare än någonsin. Kockarna från Norge, Finland, Sverige och England har alla tävlat tidigare i Bocuse d´Or med framstående placeringar. Tommy Myllymäki tävlade senast i VM i Lyon 2011 då han tog silver. Svenska huvudråvaror De tävlande skulle på fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för vardera 14 personer. Huvudråvarorna för kött respektive fisk har beslutats av Bocuse d’Or och det är första gången i tävlingens historia som samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls. Fiskråvaran är sej, ostron från Grebbestad samt blåmusslor från Mollösund. Köttet är svensk unggris från Havor Gård på Gotland. 10 länder tävlade den första dagen och 10 den andra. Sverige och Tommy Myllymäki tävlade dag två. Varje team består av en kock, en commis, en coach, en president samt en promotion manager.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING