Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Guldäpplet 2023 är korad

Guldäpplet 2023 är korad

av Livets Goda

Guldäpplet 2023: Under en ceremoni på den välbesökta Äppelhelgen på Kiviks Musteri, delades idag priset ut för årets Guldäpple. Guldäpplet, instiftat av Kiviks Musteri, är ett pris som tilldelas någon som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld och delas i år ut för 27:e gången. 2023 års pristagare är Ing-Marie och Göran Göransson, fruktodlare och grundarna av Lidens fruktodling. Trots många motgångar men tack vare hängivet arbete under många år, har det som en gång startade som en fruktodling i liten skala idag blivit en av Sveriges största.

Guldäpplet 2023

Vinnarna av Guldäpplet 2023 – Ing-Marie och Göran Göransson (mitten) tillsammans med Kiviks Musteris VD Thomas Jensen (th) och Odlingschef Jan Flemming Jensen (tv)

Makarna Ing-Marie och Göran Göransson tilldelades priset vid en ceremoni under den pågående Äppelhelgen på Kiviks Musteri, ett evenemang som de själva var med att starta upp en gång i tiden. Företagets VD Thomas Jensen överlämnade Guldäpplet med motiveringen:

Årets guldäpple tilldelas ett strävsamt par som trots mångas motstånd aldrig varit rädda för att gå sina egna vägar.

För en mångårig hängiven fruktodlargärning som började i liten skala men har växt till en av landets förnämsta odlingar tilldelas årets guldäpple Ing-Marie och Göran Göransson på Lidens fruktodling.

Paret startade Lidens fruktodling 1970 och då i väldigt liten skala, endast med ett par hektar mark. Odlingen har därefter utvecklats successivt och idag, 53 år senare, är den en av landets mest moderna. De var bland annat några av de första att implementera droppbevattning i sina odlingar på 80-talet, något de fick lära via resor till Israel. De var också bland de första att få ULO-lager i Sverige, vilket är en metod genom vilken man utökar äpplenas hållbarhet genom att minska syret i omgivningen.

Trots utökandet har fokus hela tiden varit på att odlingen ska vara hållbar, transporterna så korta som möjligt och att äpplet som sådant ska vara smakrikt och hälsosamt för konsumenten. Fastän nya äppelsorter hela tiden testas, finns det också en stor varsamhet kring gamla traditionella äppelsorter.

Förutom försäljning av äpplen och päron tillverkar och säljer företaget också egen must – allt via personlig leverans inom Skåne och Blekinge.

 Ing-Marie och Göran har redan från början förstått att det är viktigt att odla i balans med naturen, samt att forskning och kunskap är viktigt för en stark svensk äppelbransch. De var med till att ta in rådgivare från utlandet och inte rädda för att omsätta forskning till praktik och att ge kunskapen vidare till andra odlare, säger Kiviks Musteris VD Thomas Jensen.

Så här säger pristagarna själva efter mottagandet av Guldäpplet:

– Vi började med att köpa lite mark för 53 år sedan, men vi hade aldrig kommet så här långt utan duktiga medarbetare och rådgivare.

Vi känner oss både ödmjuka och tacksamma över att ta emot Guldäpplet efter att ha odlat äpplen i så många år. Guldäpplet kommer att få en hedersplats i vårt hem.

Läs mer om Guldäpplet och se tidigare års vinnare HÄR

RELATERAD LÄSNING