Gustav Leonhardt: Den 20 mars avgörs Europa-finalen i den gastronomiska tävlingen Bocuse d’Or i Trondheim och i ett provkök i södra Stockholm komponeras och finjusteras rätterna som ska representera Sverige i finalen. Med 27-åriga Gustav Leonhardt i spetsen arbetar det svenska teamet sju dagar i veckan för att säkerställa att den avancerade serveringen under finalen går enligt plan.
”Vi måste vara förberedda på allt. Rätterna tillagas under väldig tidspress och det är samtidigt viktigt att utnyttja hela tiden för att kunna uppnå den komplicerade och höga kvalitet som juryn är ute efter. Därför spenderar vi dagarna med att laga rätterna, om och om igen”, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Finalen i Bocuse d’Or Europe består av två moment. Under det första momentet har deltagande team 5 timmar och 30 minuter på sig att tillaga en kreativ, estetisk och extravagant servering för 14 personer med fokus på råvarorna skrei, pilgrimsmussla och klippfisk. Det andra momentet går ut på att under 4 timmar och 55 minuter tillaga en rätt som serveras med två tallrikar samtidigt, och i det här momentet är huvudråvarorna ren och norsk akvavit.
Huvudråvarorna till momenten väljs ut av tävlingsledningen och ska ha en anknytning till det land som är värd för finalen, i detta fall handlar det alltså om traditionellt norska råvaror.
”Eftersom råvarorna ligger nära även oss svenskar så är det spännande att se vilka nya saker vi kan hitta på för att utmana och innovera rätterna till det yttersta. Vi börjar med att brainstorma och diskutera råvarorna; vad har gjorts tidigare, vilka smakkompisar finns att jobba med, och liknande. Sedan resonerar vi oss fram till rätten teoretiskt, innan vi börjar tillaga, finjustera, tillaga igen, justera, och så vidare. Den sista finjusteringen kommer säkert när vi står där i Trondheim”, säger Gustav Leonhardt
Förberedelserna görs i en lokal i Slakthusområdet i södra Stockholm. Lokalen är helt tillägnad till Bocuse d’Or Sweden och består bland annat av en exakt replika av tävlingsköket som kommer finnas på plats, både i Trondheim, och även i världsfinalen i Lyon.
”Det är första gången det görs en satsning på Bocuse d’Or på det här sättet i Sverige, och det är verkligen på tiden. Vi har varit med i toppskiktet sedan tävlingen startade 1987, men bara vunnit guldet en gång när Mathias Dahlgren tog hem segern 1997. Nu är det hög tid att vi tar hem det igen, och jag är övertygad om att Gustav är rätt person för jobbet”, säger Andreas Stenberg, ordförande för Bocuse d’Or Sweden.
Bocuse d’Or är världens mest ansedda gastronomiska tävling med 65 länder som deltar globalt. Europafinalen äger rum 20 mars i Trondheim där 10 av 20 deltagande länder går vidare till världsfinalen som äger rum i januari 2025 i franska Lyon.