Hem Vinvärlden Gustave Lorentz Grand Cru Riesling 2016 & 2017 i fin trälåda

Gustave Lorentz Grand Cru Riesling 2016 & 2017 i fin trälåda

av Livets Goda

Gustave Lorentz: I Alsace och i världen är Gustave Lorentz känd för sin tradition av vinmakningsexpertis och passion för att skapa de bästa vinerna utifrån förutsättningarna. Den 20:e november så lanserade producenten sin nya vinlåda med prestigefyllda Grand Cru Riesling: Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim av årgångarna 2016 och 2017. Livets Goda har provat vinerna.

Gustave Lorentz

Denna exklusiva samling representerar en resa genom tid och smakupplevelser där varje flaska är en hyllning till Altenberg de Bergheims unika terroir och den hantverksmässiga skickligheten hos Gustave Lorentz.

Denna vinlåda erbjuder inte bara en inblick i Gustave Lorentz Grand Cru-kollektion utan också en möjlighet att utforska Altenberg de Bergheims unika karaktär genom två omsorgsfullt valda årgångar.

Gustave Lorentz – Livets Goda om vinerna;

2017 Gustave Lorentz Grand Cru Riesling, 93p
2017 var en årgång där frosten omedelbart såg till att den potentiella skörden minimerades rejält. Men rankorna fick i övrigt ypperliga förutsättningar efter det och den reducerade mängden druvor har gett ett tätt vin med stor koncentration men bibehållen syra. Som alltid väntar producenten runt fem år från skörden innan man lanserar grand cru:n och det innebär vissa mognadsnyanser i doft och smak även om vinet fortfarande är ungt i sitt anslag. Doften visar upp hösthonung, gula äpplen, rök, aprikoser och en fuktig känsla som upplevs typisk för läget. Smaken är honungsslöjad men ändå knastertorr och med stenfruktig syrlighet, citrus, modellera och örtiga instick i en koncentrerad skrud där viss tanninkänsla också infinner sig. Långt, örtigt och citrusdrivet rökigt avslut. Vi misstänker att detta kommer bli en av de riktigt långlivade årgångarna av vinet och förvånas inte av 15 års utveckling.

2016 Gustave Lorentz Grand Cru Riesling, 93p
Altenberg de Bergheim från Lorentz hör till de mest växtlägeslojala vinerna vi känner till i Alsace och denna 2016 är verkligen inget undantag. Viss utveckling noteras i doftspektrumet där torkade örter, modellera och cykelslang får sällskap av stenfruktiga nyanser, grön citrus och en fuktig känsla som närmast drar mot tobak. Känslan är den av en stramare, mer återhållen Altenberg även om lägets rikedom ändå lurar i periferin. Smaken är så långt från utvecklad man kan tänka sig med knivskarp men skärpt syra som backas upp av grapefruktsbeska som snörper samman gommen. Stenfruktigt, gröna syrliga äpplen och omogen persika främst och en härlig renhet och intensitet adderar till intrycket och här finns onekligen vissa likheter med den fenomenala 2012:an. 20 år blir noll match för det här vinet så passa på att fynda toppklass-riesling för inga pengar alls!

Gustave Lorentz Grand Cru Riesling 2016 & 2017 i trälåda
Pris: 898 kr
Artikelnummer: 7348209
Alkoholhalt: 13%
Lanserades i beställningssortimentet 20 november

RELATERAD LÄSNING