Hem Vinvärlden Gustave Lorentz Signature Series inkapslar allt vad druvan pinot blanc kan vara

Gustave Lorentz Signature Series inkapslar allt vad druvan pinot blanc kan vara

av Niklas Jörgensen

Pinot blanc. Måhända inte den mest ansedda av druvsorter men likväl så populär och utmärkande för en så respekterad region som Alsace ändå är. Pinot blanc står för mer än en femtedel av vingårdsarealen i den klassiska franska vinregionen, en hel del går till de mousserande viner, men det är också ett uppskattat stilla vitt, inte minst till mat. Något som Gustave Lorentz nyhet Signature Series Pinot Blanc fint bekräftar. Dags att revidera vår uppfattning om druvan!

I vackra Bergheim håller man till, en vinby som tickar alla boxar när det kommer till själva sinnebilden av hur vi vill att just vinbyar ska se ut. Gustave Lorentz må uppfattas som en stor spelare, mätt i alsaciska mått, men är ändå i större sammanhang tämligen liten. Däremot sitter familjeföretaget på en hel del Grand cru-mark samtidigt som man arbetar ekologiskt med all sin egen mark, något som gör huset extra intressant.

Signature Series är ett samarbete mellan Gustave Lorentz och den skandinaviska importören där inte minst den senares Julie Nyheim, Master of Wine* för övrigt, samarbetat med Lorentz vinmakare för att ta fram en pinot blanc med minimal mänsklig intervention. Resultatet faller mig i smaken och det är en högst charmant pinot blanc med mycket av druvans fina egenskaper.

Niklas om 2020 Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Vinets ungdomlighet styr av naturliga skäl doftintrycken men det är också vad du vill ha ut av det här vinet som med sin fräschör ska drickas ungt. Saftiga päron, ett stänk citrusfrukt, nätmelon och en hint örtighet sätter tonen tillsammans med det juvenilt druvaromatiska och smaken fortsätter på inslagen bana med stenfruktiga nyanser, fin nerv i syran och piggt citrusavslut där det bestående intrycket cirkulerar kring den så fint rena gröna äppelnyansen.

85 p

Det här är ett vin som demonstrerar varför pinot blanc från Alsace har stora förtjänster, som aptitretare men precis lika mycket till sommarens mat. Okomplicerat men ändå med karaktär. Det är skickligt att kunna producera ett fruktorienterat vin som ändå har ursprungskänsla och känslan av terroir starkt närvarande.

En flaska (750 ml, 13%) av Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc kostar 99 kronor och har artikelnummer 51246. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

*Osäker på vad en Master of Wine är? Den engelska vinutbildningen är världens tuffaste och under alla år som den examinerat Masters Of Wine-studenter efter flera års studier, så är det idag mindre än 400 personer världen över som bär titeln.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING