Gyllene veganbollar och gamla grödor bland höstens salladsnyheter

Livets Goda 16 Sep, 2019
Mat och Restaurang Karljohansvamp, svenska äpplen, kål, majs och hirs! För den svenska salladspionjären Picadeli är hösten vegansk – och tar avstamp i säsongens smaker. Bland höstens nyheter i salladsdisken finns en tuggvänlig bulgursallad med karljohansvamp, veganska Golden corn balls och svartkålssallad.

Höstens salladsnyheter stavas gamla grödor, växtbaserat och säsongsrelaterat. Nyheterna släpps i september 2019. Picadelis vision är att man vill skapa framtidens snabbmat. Därför handlar en stor del av arbetet med att ta fram nyheter, om att utforska mattrender:

– Vi finns med i lunchrum, på picknickfiltar, vid lekplatser, i möten över hela landet. Picadeli säljer årligen 29 miljoner sallader i Sverige, och finns i över 1200 butiker runtom i landet. Vi vet vad svenskarna äter idag – men för oss handlar det minst lika mycket om att se vad svenskarna äter imorgon! Och här spelar dessutom våra nyheter en stor roll. Om vi lanserar en nyhet som får fler att välja bort animalier, och istället plocka en växtbaserad lunch, så bidrar vi till att fler äter mer klimatsmart! säger Gunilla Kjellmer, produktutvecklare på Picadeli.

Att det är just hirs, svartkål och råg bland ingredienserna i höstens nyheter är ingen slump. Trenden med att laga mat på råvaror med anor långt tillbaka i tiden, växer sig allt starkare – så även i Picadelidisken. Många uråldriga grödor har sitt ursprung i ett sunt och naturligt jordbruk, och stoltserar med ett balanserat näringsvärde.

Även säsongens smaker efterfrågas i allt högre grad. Medvetenheten ökar hela tiden, kring att frukter och grönsaker trivs som bäst under olika tider på året. Hos Picadeli smakar hösten svamp, svartkål och äpple.

Men kanske tydligast av allt; vegotrenden. Allt fler låter växtbaserade proteiner och grönsaker, ta mer plats på tallriken. Samtidigt som köttet får maka på sig ökar efterfrågan på proteiner som påminner om kött. Vego är helt enkelt mainstream – och flexitarianerna driver på utvecklingen.

Några av höstens lanseringar i salladsdisken:

  • Golden corn balls
    Guld på tallriken! Veganska, gyllene och saftiga munsbitar som lagas på gula ärtor, majs, grönkål och hirs. En proteinrik boll med mild smak, som trivs fint tillsammans med rödbetshummus och krispig svartkål.
  • Höstig Bulgursallad
    Höstens höstigaste sallad lagas på Karl Johansvamp, råg, bulgur och franska örter. De anrika grödorna gör denna sallad både smakrik och näringstät. Passar utmärkt tillsammans med nyheten Blue cheese dressing.
  • Blue Cheese Style Dressing och Rödbeta och sesamdressingAlla önskar sig asiatiska sallader. Därför lanserar Picadeli en modern, asiatisk dressing, baserad på rödbeta och med smak av lime och sesam. Dessutom, en Blue Cheese-dressing med klassisk smak. En dressing som gör det möjligt att plocka många klassiska sallader, så som Cobbsalladen.
  • Libanesisk Quinoa-sallad – en favorit i repris
    En krämig favorit på kikärtor, krispig quinoa, mjuka röda linser, broccoli, purjolök och bladpersilja som kommer tillbaka till salladsdisken igen. En mustig, proteinrik och smakrik sallad som passar fint med höstäpplen eller färska grönsaker.
  • Säsongens gröna
    I salladsdisken presenteras också säsongens smaker, med stort fokus på växtriket. Hösten smakar till exempel svenska höstäpplen, grönkål och svartkål!

 

Trendspaning: Tre svenska salladstrender
Gunilla Kjellmer, produktutvecklare och foodie på Picadeli, spanar:

1. Gamla grödor kommer igen
Allt fler blickar mot råvaror med anor långt tillbaka i tiden. Grödor såsom hirs, kål, svedjeråg och gråärtor odlas mer och används mer i svensk matlagning, så även i Picadelidisken. Många uråldriga grödor har sitt ursprung i ett jordbruk utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De har också ett mer balanserat näringsvärde – högre halter av protein, mineraler och antioxidanter, och lägre andel kolhydrater.

2. Säsong, tack!
Säsongens smaker efterfrågas i allt högre grad. Medvetenheten ökar hela tiden, kring att frukter och grönsaker trivs som bäst under olika tider på året. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer och innehåller mer näring. Därför lanserar vi nu flera säsongsrelaterade produkter. Hösten smakar till exempel svenska höstäpplen och svartkål.

3. Den gröna köttätaren
Klimatfrågan och hälsotrenden väcker diskussioner kring köttets vara eller icke vara på våra tallrikar. Det märks tydligt i hur kunderna komponerar sina Picadelisallader. Allt mer växtbaserade proteiner, får ta plats, och allt fler grönsaker. Samtidigt som köttet får maka på sig ökar efterfrågan på proteiner som påminner om kött. Vego är helt enkelt mainstream – och flexitarianerna driver på utvecklingen.


Ta chansen - Winemakers Dinner med Cyril Brun från champagne Charles Heidsieck

Vin Cyril Brun, chefsvinmakare för Charles Heidsieck, kommer på besök i…
18 Oct, 2019

Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet