Hem Vinvärlden Häll skumpan som en stor stark

Häll skumpan som en stor stark

av Livets Goda

“Studien rapporterar att bästa sättet att hälla upp champagnen är att hålla glaset i en vinkel, precis som man gör när man häller en “”stor stark”” ur en tappkran. Undersökningen visar att det mousserande vinet bevarar bubblorna längre när det hälls på detta sätt i stället för rakt ner i glaset och sedan fylls på när den första moussen har lagt sig, vilket är brukligt. Decanters champagneexpert Tom Stevenson fnyser dock åt metoden och säger att en sommelier aldrig skulle hälla Champagne som ett lageröl. – Sommeliererna gör dig en tjänst när de häller upp mousserande vin så att kolsyran dunstar, menar han. Då slipper du få upp det i näsan. Forskningen på bubblor visar också att Champagne som serveras vid lägre temperaturer behåller moussen längre. Vid högre temperaturer försvinner koldioxiden snabbare. Källa: Decanter.com”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING