Hallå Daniel Crespi!

“I februari ställde han in ett litet cafébord i köket på Pubologi och skapade därmed landets mest intima “”chefs table””, och i dagarna har han dragit igång Tweed, en gemytlig lounge inne på Leijontornet. Livets Goda ringer upp Daniel för att uppdatera statusen. Hallå Daniel, vad är det nu du har på gång? Tweed, vad är det för något? Det är vår nya bar, en bar på det sätt vi vill ha den, med komfort och massor av skön alkoholromantik. Stilmässigt drar den väl lite åt brittisk kolonialtid, och kanske kan den kännas lite som herrklubben i filmen The Game med Michael Douglas, men med lite mer av glimten i ögat. Man kan nog få känslan av en svunnen tid, med alla gamla marina utsmyckningsdetaljer och all tweed. Egentligen hör väl dessa två stilar inte ihop, men det har blivit rätt bra. Vem är det som kommer att beställa Chesterfieldfåtölj där, tror du? Vi kommer att reservera ungefär hälften av platserna för förbokningar, resten är öppet för drop-in-gäster. Eftersom miljön är lite av herrklubb, så där mörkt murrig och ombonad, trodde vi nog till en början att det mest var män som skulle komma hit, men de första tio dagarna var det i stort sett bara kvinnor som kom till oss. Framöver tror jag nog att det kommer att bli rätt mycket folk som gärna planerar sina restaurangbesök noga, som vill boka bord (och framför allt fåtölj, Michels kommentar) här hos oss. Men eftersom vi inte har nischat oss, utan har så mycket av olika typer av öl, vin, champagne, sprit och cocktails, är jag helt säker på att vi kommer att få hit alla möjliga gäster, allt från affärsgubbarna som bor på hotellet, vin- och spritmänniskor, till hamburgarhipsters och tjejgäng. Och så har du öppnat ett chefs table inne i köket på Pubologi. Berätta, hur går det till? Vi har ju redan menyer inne på Pubologi, men vi kände att vi ville utveckla konceptet lite och framför allt kunna laga upp mindre rätter och portioner än vad vi normalt sett gör på Pubologi. Därför ställde vi in ett litet bord för två personer i köket, i all enkelhet, med kökshanddukar, bestickkorg och en meny som består av 15-16 rätter. Menyn kostar 1 200 kronor, och så kan man köpa till ett dryckespaket med champagne, vin och öl till det för 800 kronor. Och så avslutas det hela med en hamburgare och en pucko i handen när man går. Det är kanon, och har blivit väldigt populärt. Hur ofta är köksbordet öppet? Varje kväll vi har öppet, måndag till lördag. Det är stor efterfrågan, men det finns alltid lediga dagar som kanske är mindre populära att gå ut på. Men det gör inte så mycket, det kommer alltid in lite kompisar som vill sitta lite vid sidan om, och då kan de äta där om de vill. Och så måste jag ju fråga hur ni arbetar vidare mer er magnifika vinkällare. Växer den fortfarande, eller säljer ni successivt ut de många vinerna? Vi har inga planer på att sälja ut och göra listan mindre. Tvärtom, vi fortsätter att fylla på och har i dagsläget ungefär 1 600 olika titlar och totalt omkring 14 000 flaskor där. Den stora fördelen är att vi har mycket moget, och vår absoluta ambition är att vara Sverige bästa vinrestaurang, och våra tre prioriteringar är att ha stor bredd, stort djup och väldigt bra priser. Den senaste tiden har vi fyllt på mycket bourgogner och även klassiska viner från Piemonte, men vi köper egentligen allt vi tycker mycket om. Och föresten, hur går det med 12×8, kommer den spektakulära satsningen att fortsätta, det har ju minst sagt blivit en succé med tusentals personer på väntelistan, eller finns det planer på att öppna upp det gamla Leijontornet igen, med lite mer frekventa öppettider och fler sittplatser? Ett tag tänkte vi på att öppna upp Leijontornet igen, men nu har vi ändrat oss. Vi fortsätter att satsa på Djuret och Pubologi, och har nu också Tweed att tänka på, därför står 12×8 kvar med bara tolv kvällar per år.”