Hem Mat & Restaurang Hallå där Fredrik Lundberg!

Hallå där Fredrik Lundberg!

av Livets Goda

Er nyöppnade restaurang, vad är det för ställe? Det är en liten restaurang på Roslagsgatan, ett ställe som är konceptbefriat och mest är tänkt att vara ett riktigt skönt och levande ställe med härlig stämning och trevliga människor. Vi kör öppet sju kvällar i veckan från 17, men kommer på sikt att öppna lite tidigare på helgerna och kanske också för lunch ett par dagar. Vi får se. Ni öppnade förra veckan, hur har det gått hittills? Oj, det har varit fullt hela tiden och vi har fått massor av glada gäster och en härlig respons. Vad kör ni för typ av mat? Som sagt, vi är helt befriade från koncept och tillsammans med vår köksmästare Olle Tagesson, han kommer tidigare från Niklas och 19 Glas, satsar vi rätt och slätt på god mat. En av de få saker vi sparade från pizzerian som låg här tidigare, var deras pizzaugn. I den lagar vi faktiskt all varm mat och det tycker kockarna är superkul. Vi har fyra pizzor som varieras hela tiden, ett par förrätter och fem till sju andra rätter med rätt mycket grönsaker i tillägg till proteinet och vi har också lite sköna charkuterier, ost och några desserter. Menyn ändras efter tillgång på råvaror, tanken är att den ska vara levande. Och dryckerna då, ni är ju tre sommelierer som har öppnat Babette, det lär ju vara rätt vinorienterat? Visst är det så, vinet har verkligen en tydlig plats här. Tidigare har vi alla arbetat med rätt stora vinlistor, men här kan vi inte ha mer vin än vad vi har plats för i kylarna. Idag har vi ungefär 50 viner av varje färg och lite champagne. Fokus ligger på Europa och där särskilt det vi själva tycker allra mest om, alltså Champagne, Bourgogne, Rhône, Bordeaux och Piemonte, plus en del från Tyskland. Men det innebär inte att vi stryker resten av världen, vi har såklart också en del av det bästa moderna och eleganta i Kalifornien som vi gillar. På sikt kommer vi nog att satsa lite mer på Spanien, både sherry och andra intressanta viner. Men det är tre sommelierer som driver krogen, det är du, Jon Lacotte och Johan Agrell. Hur fördelar ni arbetet? Nu i början kör vi bara på, Jon har barn där hemma så han kör två kvällar i veckan och resten dagtid, medan Johan och jag kör kvällarna, och det blir fem sex dagar per vecka. Rent arbetsmässigt delar vi på allt just nu, men i framtiden kommer vi nog att dela upp uppgifterna lite mer mellan oss. Okej, hur ska man planera en kväll när man kommer till er? Först och främst slappna av och ha kul och det är rätt skönt och börja med en god Margarita, sedan satsa på lite charkuterier och prova vår goda kyckling som vi steker i pizzaugnen. Såklart dricker man gott vin till, vi har fem till sju sorter vitt och lika mycket rött på glas, men våra priser är rätt måttliga så man kan lika gärna beställa in en flaska eller två. Slutligen, vad tycker du är inne att dricka just nu? Jag vet inte vad jag ska säga, Bourgogne har ju varit inne under en längre tid och visst är det alltid gott, vi dricker ju bourgogneviner hela tiden. Men just nu känns det som att Piemonte är mer inne, i alla fall frågar alltfler gäster om det. Samtidigt är det lite tråkigt med trender, man borde dricka det man är sugen på för stunden och det kan ju gå i vågor. Låt humöret avgöra vad du ska dricka, inte trenderna.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING