Hem Vinvärlden Hallå där Lars Trogen!

Hallå där Lars Trogen!

av Livets Goda

Det blev rätt precis två års arbete som sommelier på Riche, vad var roligast där? Det som lockade allra mest till en början var vinlistans omfattning, jag kom ju från Lydmar med en lista på kanske 150 olika handplockade viner, på Riche hade vi säkert över tusen viner. Det blev ett rätt stort steg att ta över nästan en natt, det var riktigt roligt men tvingade mig också pusha mig själv en hel del. En sak som var riktigt rolig var att vi hade service med vinerna på både Riche och Teatergrillen, det var högt tempo och väldigt många olika typer av gäster och viner. Och, kanske jag ska tillägga, det var väldiga volymer av viner. Är det något särskilt du kommer att sakna från Riche? (Lars tänker en stund) Riche var ett ställe med både pondus, integritet och stor personlighet och allt det här kommer jag ju att sakna till viss del. En sak jag verkligen uppskattade på Riche var det nära samarbetet med Stina, min sommelierkollega. Det är alltid bra att arbeta i team, att komplettera varandra och lära av varandra. Såklart saknar jag det samarbetet, men nu har jag ett nytt team som jag tycker fungerar riktigt bra. Och jag måste säga att min nya arbetsplats också har en stor personlighet. Nu har du varit på Gaston Vinbar i ett halvår, hur känns det? Det känns riktigt bra. Jag började i oktober och mitt första intryck var att jag gick från ett stort ställe till ett litet, men riktigt så är det faktiskt inte. Det är ju inte bara Gaston Vinbar jag jobbar med, utan också stora Flying Elk och vi har faktiskt över 500 viner på listan. Utvecklingen har varit snabb och väldigt stor och det är riktigt roligt, nu har vi också restaurationen på NK. Har du satt en egen prägel på Gaston, eller är det i mångt och mycket samma stil på vinbaren som tidigare? Både ja och nej, det fanns rätt mycket personlighet här på Gaston, men eftersom jag inte kände min nya kollega Erin Stockton från Kalifornien, fick vi börja med att hitta lite gemensamma beröringspunkter. Jag tror det slutade med att vi satte upp omkring 70 nya viner direkt som vi kände starkt för. Visst låg det en hel del viner kvar i vinkällaren, men att ta över en gammal vinlista är som att ta över någons garderob. En del saker passar perfekt, annat kanske är perfekt utan att passa vår personliga smak. Vi har nog ändrat på en del saker utan att göra stället till något helt nytt så att gästerna inte känner igen sig. Vad får man inte missa på Gaston just nu? Oj, vad ska jag säga då? (Lars tänker ett litet tag) Vi har inte velat förändra inriktningen alltför mycket, men en vinstil vi har lyft fram mer är röda viner från Loire. I en vinbar med så nära kontakt med gästerna som vi har är det lätt att sälja in de vinstilar vi själva tycker om. För inte så länge sedan hade vi en satsning på udda italienska druvsorter, det var hur kul som helst att både utbilda sig själv och inspirera gästerna med helt nya vinupplevelser. Frantzéngruppen har ju expanderat och har nu också restaurangverksamheten på NK. Är du inblandad i det också och vad blir inriktningen där? Jag är i allra högsta grad inblandad där. Vi har halva Plan 4 och driver numera den gamla klassiska Bobergs Matsal, som nu heter Bobergs Matsal by Frantzén. Den här restaurangen har funnits i hundra år och vi fortsätter såklart i klassisk stil med fina affärsluncher, smörrebröd och smörgåstårta, klassiska rätter och eftermiddagste, men allt med Björn Frantzéns touch. Vi har också en salladsbar och såklart också Gaston Vinbar även här och på vinbaren har vi ungefär samma utbud av mat som på restaurangerna. Vad har du själv för vinsmak, är det någon särskild druvsort eller något ursprung du är särskilt förtjust i just nu? Just nu är det nog allt från centrala Loire som gäller. Jag är väldigt förtjust i vinerna från Saumur och där särskilt från Guiberteau och Clos Rougeard. Det är många som säger att chardonnay är en kameleont och kan uppföra sig på många olika sätt, men jag måste nog säga att chenin blanc är kameleonternas kameleont. Det finns hur många stilar och uttryck som helst av den. Vad tycker du att man ska dricka till påskens lamm? (Lars skrattar när jag kastar ut en följdfråga om det blir rött från Loire) Såklart får det lov att bli cabernet franc från Loire, gärna från Saumur och just producenterna Guiberteau och Clos Rougeard. För en tid sedan satt jag med lite sommelierkolleger och pratade och vi frågade då varandra vilken druvsort vi skulle vara om vi vore en druvsort. För mig var det enkelt, jag är cabernet franc. Vad blir sommarens vintyp eller trend, om du får gissa eller föreslå? Det är väl inte långsökt att jag svarar cabernet franc? (Lars skrattar) Men jag skulle lika gärna kunna säga att det borde blir ett fräscht somrigt vin av moscato, det vore nog rätt troligt om man tittar lite noggrannare på hur marknaden ser ut. Samtidigt hoppas jag att man ska få dricka precis vad man vill, vad man känner för just här och nu.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING