Hem Vinvärlden Hallå Lars Trogen!

Hallå Lars Trogen!

av Livets Goda

Hallå Lars, nu har gått ett par månader sedan du började på Teatergrillen. Har du kommit in i rollen där, och hur känns det? Ja, det har jag och det känns väldigt bra. Hur skiljer sig arbetet från det på Lydmar? Det är på flera sätt väldigt annorlunda. Till att börja med har vi ju två restauranger, Riche och Teatergrillen, och med det två helt olika typer av gäster. På Riche är det lite mer rock&#39n&#39roll och de som väljer bättre viner vet exakt vad de vill ha och beställer dem bara utan att behöva hjälp av oss sommelierer. På Teatergrillen, där vi har ett stort fokus på mer klassisk och lyxig mat och med det motsvarande viner till, känns det som att intresset är lite större hos gästerna. Dessutom har vi mera tid där för att diskutera viner och årgångar, vilket många gäster vill. Just det gör att man hela tiden måste hålla sig uppdaterad och vara påläst om alla viner. Det gillar jag, det är ju viktigt att man hela tiden vidareutvecklar sig, och med högre krav från gästerna här på framför allt Teatergrillen, får man anstränga lite extra. Det är roligt. En annan sak är att vi har en mycket större vinlista här, vid den senaste inventeringen hade vi omkring 750 titlar på vinlistan. Vad är det roligaste med ditt nya jobb? Självklart är den stora och väldigt breda vinlistan en av de roligare sakerna med jobbet. Det är också riktigt roligt att vi faktiskt är två heltidssommelierer här, jag och Stina. Vi har ett nära och bra samarbete, vilket gör att vi hela tiden har god kontroll på vinlistan och vad som säljs. En annan sak jag uppskattar är att vi kontinuerligt går på provningar för att hitta nya viner, vi provar väldigt mycket vin. Är det en helt annan typ av viner du jobbar med nu, eller är det mer eller mindre desamma? Det är faktiskt inte så stor skillnad rent vinstilsmässigt, men med omfattningen och bredden på vinlistan har vi ju så mycket fler viner. När jag jobbade på Lydmar hade jag inte så mycket amerikanska viner, men här på Riche och Teatergrillen har vi ett stort utbud av dem, även om vi trots allt främst har ett stort fokus på viner från de klassiska vinländer. Stina, och även Johan Lagergren som hade jobbet innan mig, är ju väldigt förtjusta i amerikanska viner och det förklarar varför vi har så mycket amerikansk, och såklart också att vi har en så stor efterfrågan på dem. Har du något särskilt inplanerat den närmaste tiden, typ någon resa eller något annat trevligt vinrelaterat på gång? Nej, det har jag inte, men däremot kom jag precis hem från en två veckor lång rundresa i vindistrikten på Nya Zeeland. Det kändes både roligt och viktigt att fördjupa kunskaperna om Nya Zeeland, och generellt sett var landet både som jag hade förväntat mig och på ett annat och mycket bättre sätt. En sak som slog mig var att kvaliteten i mellanklass och på nivån premium överlag var väldigt bra. Jag uppskattade särskilt rieslingvinerna från Canterbury och pinotvinerna från 2011 och främst distriktet Martinborough. De känns väldigt lovande. Även syrah kom att överraska mig positivt. Slutligen, har du något tips på vad man som gäst inte ska missa när man kommer till er på Teatergrillen ? Är man ett större sällskap, eller känner för att dricka mycket vin, ska man definitivt titta på vårt utbud av magnumbuteljer. Vi säljer mycket av den varan, och det är roligt. En annan del av listan som verkligen börjar bli imponerande är Bourgogne, där vi har köpt väldigt mycket bra viner, och även äldre årgångar. En producent vi tycker särskilt mycket om är Ghislaine Barthod i Bourgogne. Samtidigt måste jag säga att det framför allt är i bredden på vinlistan, som vårt starkaste kort ligger.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING