Hem Vinvärlden Hallå Totte Steneby!

Hallå Totte Steneby!

av Livets Goda

Idag är Totte Steneby huvudsakligen förknippad med Sveriges Sommeliergille, där han är vice ordförande, som är aktuella med en stor sommeliertävling på Berns Salonger nu på söndag. Nu har han också inlett ett samarbete med restaurang Leijontornet i Stockholm. Livets Goda ringer upp Totte för att uppdatera statusen. Hallå Totte, vad har du på gång med Leijontornet? Vi har ännu inte har satt igång något, men idén är främst att utveckla ett program för vinprovningar och vinmiddagar för restaurangens gäster, delvis kopplat till den för stunden aktuella menyn som serveras på Djuret. Och såklart baserat på den fantastiska vinkällaren som finns på Leijontornet. Men det handlar inte om att du ska ta plats på golvet på Leijontornet och Djuret och arbeta som sommelier? Nej, det har vi åtminstone inte talat om för stunden, men man vet ju aldrig hur det utvecklar sig. Vad ser du mest fram emot med ditt nya uppdrag? (Totte skrattar till) Ja, först och främst ett bra jobb som är roligt och inspirerande. Och det är ju en fantastisk uppgift att få arbeta med den enorma vinkällare som har byggts upp under många års tid här på Leijontornet. Självklart är jag i grunden väldigt road av utbildning och att leda olika typer av provningar, det känns väldigt givande att bidra till vinkulturens utveckling och få folk att både blir mer intresserade, tänka lite annorlunda och även dricka bättre viner. Men nu närmast är du ansvarig för sommeliertävlingen på Berns Salonger nu på söndag. Vad är det för typ av tävling? Det primära målet med både Sveriges Sommeliergille och den här tävlingen, är att främja sommelieryrket och vinkulturen på restaurangerna här i Sverige, och tävlingen riktar sig därför till unga eller ännu inte helt etablerade sommelierer för att dem en chans att växa i sina roller. Men det är inte fråga om en enklare nivå på tävlingsmomenten, jag anser nog att de olika momenten, som jag i nuläget inte kan gå in på av tävlingstekniska skäl, håller en riktigt hög nivå, precis som vilken klassisk internationell sommeliertävling som helst. Det kommer att bli en riktigt bra tävling. Och vilken är din roll i tävlingen? Först och främst har jag satt ihop tävlingen och dess alla moment, och utformat protokollen för domarna så att de håller en hög och relevant kvalitet för korrekt bedömning av de tävlande. Sedan kommer att på plats leda tävlingen och ge de tävlande rätt information för varje moment. Det låter spännande, vi håller tummarna för alla inblandade. Slutligen, vad håller du just nu för typ av vin som allra bäst och mest spännande? Just nu är det framför allt champagne som gäller, för mig är champagne kanske det viktigaste av alla viner, och jag dricker det så ofta jag kan. Nu senast drack jag faktiskt 2002 Vieilles Vignes Français från Bollinger, det är kanske inte en direkt vanlig eller folklig champagne då den kostar en hel det. Men god var den, riktigt god! Fast det klart, det finns ju väldigt många bra champagner som inte alls är så sällsynta, varför inte en årgångschampagne från Moët & Chandon. De är också riktigt bra.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING