Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Halländska Blue Fields satsar på ätbara tångprodukter

Halländska Blue Fields satsar på ätbara tångprodukter

av Livets Goda

Blue Fields har skördat årets odling av ätbar tång utanför Glommen.

–      Vi blir allt duktigare och kommer närmare en utökning av odlingarna, för att kunna dra i gång produktionen av ätbara tångprodukter, säger Morgan Skarin, projektledare för Blue Fields.

Odlingen har legat i vattnet, 1200 meter utanför Glommens hamn i Halland sedan oktober, och häromveckan var det dags att skörda. Processen vid skörd följer ett antal steg: linorna som tången växt på plockas upp, väl på land separeras tången från linan, tvättas i sötvatten och får rinna av. Därefter fryser man eller torkar.  Ska tången användas till matproduktion blancheras tången.

–    Årets skörd blev inte jättestor, men riggen har hållit och vi lär oss mer för varje säsong. Varje plats är unik och har sina specifika förhållanden, säger Morgan Skarin, projektledare.

Planen är att utöka odlingsarealen samt att odla på fler ställen, bland annat söder om Bua i Halland. Expansionen i Glommen har sedan tidigare har fått klartecken till från Mark- och miljödomstolen. Det som odlas är sockertång, som är en enbladig brunalg. Tången kan bli flera meter lång under optimala förutsättningar.

–   Hallandskusten är utmanande och odlingen utanför Glommen är helt exponerad för vågor och vind. Odlingsplatsen söder om Bua ligger lite mer skyddat, mellan två öar.

När odlingarna väl har utökats och optimerats, är planen att förädla produkter av sockertången och på så vis komma i gång med bland annat mat- och snacksproduktion

– Tången bara behöver sol och saltvatten för att växa och tar då upp koldioxid, kväve och fosfor vilket leder till en förbättrad havsmiljö. Det är ett klockrent win-win, säger Morgan Skarin.

Tång har även flera andra användningsområden såsom bioplaster, biostimulanter (gödsel), djurfoder och skönhetsprodukter:

– Det är en framtidsgröda, ett nyttigt och klimatsmart livsmedel som vi ser fram emot att kunna erbjuda allmänheten att äta i större utsträckning.

Fakta/Blue Fields

Blue Fields AB grundades 2021 av Magnus Månsson i nära dialog med ledande forskare på alger och odling till havs. Odlingen startade under hösten år 2022.

RELATERAD LÄSNING