Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Halverade intäkter för hotellen under sommaren

Halverade intäkter för hotellen under sommaren

av Livets Goda

Hotellens intäkter för logi mer än halverades under sommaren. Värst var det för hotellen i storstäderna. I Stockholm försvann över 80 procent av intäkterna.

De svenska hotellens intäkter mer än halverades (-61 procent) under perioden jun-aug i år, jämfört med samma period förra året. Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt. Allra värst är det för hotell i de centrala delarna av storstäderna. I Stockholm försvann 81 procent av intäkterna. För Göteborg är tappet 71 procent, och för Malmö 63 procent.

– Vi har aldrig tidigare varit med om ett så här stort tapp och det slår mot jobben. Redan nu ser vi att över 50 000 människor förlorat jobbet eller blivit varslade i besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

De utländska turisterna har i stort sett uteblivit helt och den så kallade 50-regeln har tvingat till exempel nöjesparker som är en stor reseanledning sommartid att hålla stäng.

– Nuvarande begränsningar är som en våt filt över hela näringen. Regeringen måste snarast presentera en plan för hur lättnader ska kunna ske på ett säkert sätt, säger Jonas Siljhammar.

Hotellens logiintäkter jun-aug (jämfört med samma månader förra året):

Sverige -61%
Stockholm -81%
Göteborg -71%
Malmö -63%

Källa: Benchmarkin Alliance och Visita

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING