Hur har det gått Andreas, har du fortfarande 25 resdagar i månaden? – Jag har faktiskt varit lite ledig i sommar och haft semester som alla andra. Vad gör du nu? – Jag kom precis hem från Kina där jag tillsammans med en kinesisk importör tagit fram en serie viner för den kinesiska marknaden. Det är franska viner som jag varit med om att blanda för att passa deras smak. Alla viner bär mitt namn för att vägleda den kinesiske konsumenten. Hur ser den kinesiska vinsmaken ut? – Det där är en komplex fråga då de inte kombinerar mat och vin på samma sätt som vi gör. De har ett annat sätt att äta på. Generellt kan jag säga att de föredrar viner med rondör utan för hög syra eller utmärkande tanniner. Egentligen i samma stil som det kinesiska köket. Vilka är målgruppen för vinerna? – Det är vanliga kinesiska medelklasskonsumenter. Vinerna ska finnas i vanliga butiker och kunna konsumeras till vardags. Framförallt är det Bordeaux som är ursprungsregion för vinerna men vi kommer även att lansera vin från bland annat Loire framöver. Har du några projekt i Sverige i dagsläget. – Jag föreläser för sommelierstudenter vid både Grythyttan och Restaurangakademien regelbundet. Då är det framförallt Frankrike som är mitt huvudämne. – Sedan arbetar jag med en Bordeauxbilaga för Livets Goda. Det kommer att bli en uppdatering på de bästa producenterna att hålla koll på framöver samt en genomgång av de årgångar som finns tillgängliga på marknaden. Vart är du på väg härnäst? – För första gången på flera år har jag faktiskt några luckor i min kalender under hösten men jag ska pressa in olika event i Kina, Japan, Korea, Hongkong och Vietnam innan jul är det tänkt. – Jag ska också ägna mer tid åt PM & Vänner i Växjö där jag är kreativ chefssommelier. Min kollega Fredrik Horn har ersatts av Fredrik Lundberg, närmast från Esperanto, så jag ser fram emot att skola in honom hos oss. Ser du några trender inför hösten? – En trend som jag inte förstår mig på är hela haussen med naturliga viner. Utan svavel blir det vinäger och alla dessa naturliga viner smakar likadant av vildjäst och oxidation. Missförstå mig inte, jag älskar när odlarna är noggranna i alla steg och använder sig av biodynamik men inte till ytterligheter. Då döljs all den terroir de vill framhäva av bismaker. – Jag förstår inte heller snacket om de varma Châteauneuf-du-Pape’erna från -07 och -09. Övermogen Grenache som kommer upp i 16-17 volymprocent utan tanniner är ingenting som tilltalar mig. Jag vill ha struktur i mina viner. Slutligen Andreas, vad dricker du själv just nu? – Jag har precis upptäckt att -06‘orna från Bordeaux börjar bli drickbara, något som var omöjligt för några månader sedan. – Bourgogne från -07 och -08 är också trevliga. En annan nyförälskelse är de torra vinerna från portugisiska Douro. Allt jag provat är bra och från att ha varit för rustika, börjar de nu bli riktigt eleganta.
769