Hem Whisky & Bourbon Handplockad tequila av Alias Smith

Handplockad tequila av Alias Smith

av Livets Goda

”På den framgångsrika mässan Taste Experience, som går för tredje året som syskonmässa till Stockholm Beer & Whisky Festival, visade Alias Smith upp sina nya unika tequilas. ””De har ännu inte buteljerats, det vi har att visa upp är bara prover””, säger Claes Puebla Smith från Alias Smith (bilden). Av varje sort får man, beroende på hur länge tequilan har mognat i ekfaten, mellan 180 och 230 flaskor. Intresset är stort, och medlemmar i importfirmans klubb Tequila Spirit har redan börjat förbeställa de unika tequilasorterna som lanseras i Sverige framåt november och december. Den allra finaste av dem är Viviana Supremo 5 Años (ca 950 kr / 96 LGP) från destilleriet Feliciano Vivanco i Arandas uppe i höglandsdistriktet Los Altos. Det här är, liksom alla andra tequilasorter i serien, en 100% agave. Den har destillerats i pot stills av koppar och därefter lagrats under fem år i ekfat som efter att ha köpts från Jack Daniels, har innehållit fem omgångar tequila av kvalitetsklass reposado (de har legat i sex månader vardera i faten). Tequilan buteljeras ur ett enskilt fat, outspädd vid 42.5 procents styrka. Den har en stor och intensiv doft, generöst agavefruktig och nästan sötaktig med komplexa nyanser av lakritsrot, violpastill och vanilj, därtill en lätt kryddig nyans. Smaken bjuder först på en delikat fruktig med den typiska agavesötman, och det som gör den här tequilan så särskild, är dess extraordinära komplexitet och elegans. Längden är också exemplarisk. Det här är gott, riktigt gott! För att ha lagrats i fem år i ekfat är den här tequilan sällsynt aromatisk. Till skillnad från calvados, cognac och whisky, är tequilan som allra mest doftrik och elegant när den är olagrad och ung – faten tar lätt över. I det här fallet är det faktiskt inte så! Dock finner jag Viviana Supremo 7 Años (91 LGP) vara lite väl märkt av ekens vaniljsöta doft, lite fylligare och mer fatmärkta smak och även tanninerna från faten, vilket placerar den generösa agavefrukten lite i skymundan. Detta till trots är det fortfarande en väldigt fin tequila. En tredje single cask tequila som har handplockats är Arette Añejo 3 Años (93 LGP), som på grund av sina 47 procents styrka är väl stark och svårnjuten som den är. ””Jag har både provat och dekantera den, och att späda ner den lite med vatten, och det vinner doften och smaken väldigt mycket på””, förklarar Claes. Även det här är en 100% agave, den kommer från det förstklassiga destilleriet Tequila Arette de Jalisco i staden Tequila, den är destillerad i pot stills av rostfritt stål och därefter lagras i tre år i ekfat från Early Times. Provad direkt ur flaskan är den i och för sig elegant med fin agavefruktig och blommig doft med ett uns av kryddighet, men det är när man späder den lite med vatten som hela registret av fruktighet och blommighet vecklas ut, och det är också då som eftersmaken förlängs och bjuder på den finess och silkighet man så väl känner igen från denna topproducent. Alias Smith är inte bara först i världen att buteljera single cask och cask strenght tequila. Det är också ensamma om det. ””I Mexiko tycker de att vi är lite konstiga som väljer ut enstaka fat, de menar att vi hellre borde köpa den tequila de blandar och buteljerar””, säger Claes och skrattar. ””I framtiden tror jag nog att single cask tequila kommer att växa och bli stort””, lägger han till. För att kunna köpa dessa unika tequilas, måste man vara medlem i klubben Tequila Spirit. Det blir man lätt och kostnadsfritt genom importfirmans hemsida, www.aliassmith.se. Nu i helgen, fredag och lördag, finns det möjlighet att prova de unika handplockade tequilasorterna på Taste Experience i Nacka Strand.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING