Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Livets Goda 18 Sep, 2018
Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord. Hanna Eriksson, 27, från Köksbaren i Umeå kan efter en spännande final titulera sig som årets Lily Bollinger 2018.

I finalen den 17 september gjorde finalisterna Victoria Andersson, Hanna Eriksson och Sofia Johansson upp om titeln Årets Lily Bollinger 2018. Hanna Eriksson, som förra året tog hem andraplatsen, utmärkte sig lite extra och kammade hem segern och kan därmed titulera sig som Årets Lily Bollinger 2018.

– Det känns otroligt kul att ha vunnit och jag är superstolt över mig själv. Det kändes mer stabilt i år än vad det gjorde förra året, även fast det såklart alltid är nerver som slår in när man väl står där på scenen. Att faktiskt ha vunnit känns helt bananas, säger Hanna Eriksson, Årets Lily Bollinger 2018.

Lily Bollinger Award instiftades av Bollinger och Arvid Nordquist för mer än tio år sedan med syftet att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan madame Lily Bollinger, som under flera decennier samarbetade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.

– Att vinna Lily Bollinger Award är ett kvalificerat erkännande och Hanna Eriksson är en av Sveriges mest mångsidiga sommelierer. Att utses till Årets Lily Bollinger har inneburit en ordentlig skjuts i karriären för våra tidigare deltagare och jag ser fram emot att följa vår vinnare Hanna fortsatta karriär, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Juryns utlåtande:
”Årets vinnare i Lily Bollinger Award 2018 har visat bred kunskap, skicklighet i sitt sommelierhantverk samt en briljans i sin provning. Vinnaren är: Hanna Eriksson”

Vinnaren Hanna Eriksson, Köksbaren i Umeå, och de två finalisterna Victoria Andersson, Thörnströms Kök i Göteborg, och Sofia Johansson, även hon från Köksbaren i Umeå, tävlade i momenten teori, skriftlig blindprovning, vinservering inför publik, muntlig blindprovning, ett quiz och att jämnt fördela en flaska champagne. Finalisternas prestationer bedömdes av en erfaren jury bestående av ordförande Fredrik Hierner (sommelier och Genereal Manager på MASH i Danmark samt sitter i styrelsen för didaktiska kommittén ASI), Karina Tholin (sommelier och restaurangchef Norrqvarn Hotell och Konferens), Eva Nina Hammarskjöld (sommelier och projektledare av Lily Bollinger Award), Misha Billing (universitetslektor i sommeliere vid Örebro universitet) och Beatrice Giese (produktchef för Champagne Bollinger med närmre 20 års erfarenhet inom dryckesbranschen).

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Årets vinnare

Hanna Eriksson
Ålder: 27 år
Från: Umeå
Utbildning: Vinkällan dryckesutbildningar
Arbetar: Köksbaren i Umeå

Andra plats

Sofia Johansson
Ålder: 27 år
Från: Uppvuxen i Sävar, bor i Umeå
Utbildning: Sommelierutbildning via Gastromerit samt en kandidatexamen i företagsekonomi
Arbetar: Köksbaren i Umeå

Tredje plats

Victoria Andersson
Ålder: 36 år
Från: Uppvuxen i Floda, bor i Göteborg
Utbildning: Gustibus Wine and Spirit Academy
Arbetar: Thörnströms Kök, Göteborg

 


Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor vann Nordiska Mästerskapen i matlagning

Mat och Restaurang I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning…
3 Jun, 2019

Symington Family Estates tillkännager 2017 som årgång för Vintage Port

Vin Skörden 2017 var rekordtidig med endast en tredjedel av volymen…
3 Jun, 2019

Högsta kvalitet från Europa: Label Rouge är den mest välkontrollerade kvalitetsmärkningen för kött

Mat och Restaurang Varifrån kommer köttet och hur är uppfödningsförhållandena för fåglarna –…
3 Jun, 2019
Artikelarkivet