Hem Vinvärlden Hans Schwarz – slaktaren som blev vinmakare

Hans Schwarz – slaktaren som blev vinmakare

av Livets Goda

The Butcher. Det är Hans Schwarz det. Idag är han dock vinmakare men använder sitt tidigare gebit för att profilera vinerna. Sonen Michael har idag gjort honom sällskap vid vineriet efter praktik utomlands och inom landet, tar dessutom över allt mer, men under firmans uppstart så var det Alois Kracher samt Mr. K som hjälpte Hans. Mr K undrar vän av ordning, vem är detta? Jodå, det är den Österrike-födda Manfred Krankl som startade det mytomspunna kaliforniska Sine Qua Non, blev god vän med Alois som i sin tur presenterade honom för slaktaren. Hans Schwarz tackar genom att skriva “With friendly help of Mr. K” på baksidesetiketten av sitt toppvin. På den vägen är det för Hans & C:o även om hans vän Alois, då en av världens främsta sötvinsproducenter, gick ur tiden allt för tidigt.

För Hans Schwarz startade det hela med zweigelt, kanske inte den mest hyllade av druvor i landet men som ändå efter snart ett sekels existens, det är en korsning mellan sankt laurent och blaufränkisch, är Österrikes mest odlade blåa. Schwarz vin var annorlunda och en stor orsak till den omedelbara framgången i början av 2000-talet; expressiv, solmogen och tät i en nästan atypisk stil som mer fick provaren att tänka utomeuropeiskt. Idag inte lika uppseendeväckande men det beror snarare på att Schwarz tonat ner stilen något samtidigt som han inspirerade andra. Och zweigelt har kompletterats med andra sorter vid odlingarna i Andau, öster om Neusiedlersee och precis mot gränsen till Ungern.

Livets Goda har under många år följt Schwarz och då främst toppvinet Rot som är en på pappret druvren zweigelt men ryktena går om några procents inblandning av cabernet sauvignon. Schwarz viner importeras till Sverige av Lively Wines och vi fick tillfället att prova firmans 2015 The Butcher Pinot Noir, ett vin som lagrats i använda ekfat.

2015 The Butcher Pinot Noir, Schwarz, Burgenland, Österrike

Utseendemässigt så är det inte mycket att orda om; den transparenta, aningen bleka ljust rubinröda färgen avslöjar ganska omgående att det högst sannolikt är en pinot noir i glaset. Bouqueten vill inte vara sämre den utan skickar ut flera pinosity-vibbar såsom mosade jordgubbar, blommighet och ett stänk kompost. Utöver det finner vi även en lätt bränd jordighet, grusdamm, nougat och körsbären är såklart där – det är ju ändå Burgenland, regionen där det växer körsbärsträd precis överallt, även i vingårdarna. Utan tvekan en ganska sammansatt näsa med visst djup. I gommen en lite stöddigare stil, ingen fjäderlätt pinot utan den här har lagt sig mer i welterviktsklassen. Aningen robust måhända men inte utan personlighet; körsbär, jordgubbar, kryddighet, liten sälta och saftig struktur med skalstram syra i en relativt tät stil och med diskret ek. Behaglig kvardröjande känsla i gommen.

Ett vin som är gott nu och som säkert kan ligga till sig något år eller två men vi plockar den gärna nu för dess fräschhet och livlighet.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 90 LGP

Kontakta importören Lively Wines för en privatimport av The Butcher. Vinet finner du här och priset blir 229 kr.

RELATERAD LÄSNING