Hem Whisky & Bourbon Hantverksmässiga Aberlour

Hantverksmässiga Aberlour

av Livets Goda

Aberlour Distillery grundades 1879 i hjärtat av Speyside av James Flemming, en dåtidens filantrop. Floden, som långsamt rinner förbi destilleriet, mynnar ut i floden Spey några hundra meter därifrån. Destilleriet använder enbart lokalt odlat korn till sin malt och sherryfatslagring (oloroso) spelar en viktig roll. Master Distiller är Graeme Cruickshank. Sedan måste det sägas: denna vackra och rediga butelj med lika redig kork är helt rätt…

Aberlour betyder ”den babblande flodens mynning” och A’bunadh (a-boon-akh) betyder bokstavligen ”ursprunget” på gaeliska. Och det är just ursprunget som är i fokus då Aberlour A´bunadh är gjord som en hyllning till de gamla whiskymakarna. Produktionen sker enligt traditionella metoder och whiskyn ges enbart ut i numrerade batcher, varav den som provats nu är aktuella Batch 067.

Chefredaktör Anders Enquist om Aberlour A’bunadh

Gammal kärlek rostar aldrig, säger man och det stämmer om denna whisky, som var min första stora Aberlour-kärlek. Visst har whiskyn utvecklats under årens lopp, lite elegantare, lite mer transparens, men jösses, fortfarande som den mest kramgoa 60%´s smocka man kan få och vilja ha. Vår gamle vän fortsätter göra sitt jobb utan att svika och vi gottar oss i en oblygt karamelliserad körsbärs- och citrusfruktighet med torkade aprikoser och aningens vanilj i påslaget. Sherryfaten ger även en vital krydda, vissa tobaksvindar drar förbi och avslutet är lika rikt som långt. Lagring sker i 1st fill Oloroso sherryfat och buteljeras utan vare sig filtrering eller justering av alkoholstyrkan.

94 poäng

Aberlour A’bunadh, 59,8%
Nr 445 (700ml) 669 kr
Skottland

Whiskyn finner man på Systembolaget här >>

Kort om Aberlour:
James Flemming bekostade, efter sin framgång, bland annat en skola, sjukhuset, mötesplatsen Flemming Hall samt en bro över floden Spey för säkrare övergång. Destilleriet har idag 4 pannor (2x wash och 2 x spirit stills) och en maxkapacitet på 3.8 miljoner L/år. Aberlour har även ett besökscenter och erbjuder olika guidade turer/provningar och en butik för besökare.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING