1

Här är de vinnande innovatörerna i SodaStreams hållbarhetstävling för unga

I fjol instiftade SodaStream den årliga tävlingen Anti-plastic Innovation of the Year för att uppmuntra fler ungdomar att intressera sig för miljön och samtidigt främja deras kreativitet. Tävlingen blev snabbt populär och genererade idérika bidrag om hur vi kan minska vår plastkonsumtion. Årets tävling genererade ett ännu större intresse, och nu har fem finalister valts ut. Däribland vinnarna: EcoPoncho från Göteborg.

För andra året i rad anordnade SodaStream tävlingen Anti-plastic Innovation of the Year där ungdomar mellan 15 till 20 år fick skicka in sina starkaste idéer för hur vi kan minska vår plastkonsumtion. Det bästa bidraget belönas med 10 000 kronor, för en ökad möjlighet att förverkliga sin idé. Syftet med tävlingen är att ta tillvara på ungdomars kreativitet och miljömedvetenhet. Tävlingen lockade många ungdomar med smarta och nytänkande idéer. Efter noga överläggning har nu en vinnare utsetts: EcoPoncho UF.

EcoPoncho UF är ett UF-företag bildat av Douglas Tönnberg, Ville Larsson, Leo Ljungström och Isak Horgosi Gerhardsson, som alla går på Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan i Göteborg.

“EcoPoncho UF ser till att ta ett steg mot en plastfri värld genom att erbjuda miljövänliga och funktionella regnponchos gjorda av komposterbar och nedbrytbar bioplast. Vi riktar oss mot miljömedvetna privatpersoner som är i behov av ett smidigt och effektivt skydd mot regn samt är villiga att ersätta plasten i sin vardag med hållbarare alternativ”

– Efter förra årets stora intresse kändes det givet att anordna tävlingen i år igen. Och det är vi tacksamma för att vi gjorde, för återigen har Sveriges ungdomar visat upp både kreativitet och miljömedvetenhet. Vi är väldigt glada över att så många unga svenskar inser allvaret med plastföroreningar. Våra ungdomar är framtiden och av bidragen vi fått in att döma så är Sveriges framtid i goda händer, säger Mats Ajpe, Marketing Director på Sodastream Nordics.

Finalisterna och vinnaren i Anti-plastic Innovation of the Year 2020

Vinnare:
EcoPoncho UF
Tävlingsdeltagare: Douglas Tönnberg, Ville Larsson, Leo Ljungström och Isak Horgosi Gerhardsson. (Göteborg)

Finalister:
Vatten utan mikroplaster
Tävlingsdeltagare: Fredrika Muhola, Tone Berg, Carl Haglund och Mira Wohlfahrt Kämpe (Helsingborg)

Plastic sustainability index
Tävlingsdeltagare: Jaida Raffelsberger (Motala)

PUA – Panta utan ansträngning
Tävlingsdeltagare: Majlinda Roshaj Laiq (Malmö)

Biologiskt nedbrytbara plastpåsar
Tävlingsdeltagare: Niclas Hermansson (Linköping)