Nu är det dags att kora landets bästa unga bagare. I stenhård konkurrens kommer åtta finalister från hela Sverige att tävla om äran att få kalla sig Sveriges bästa unga bagare. SM Unga Bagare 2024 avgörs den 13 mars i Göteborg. Finalisterna kämpar inte bara om den prestigefyllda SM-titeln, utan även om en plats i det Svenska Juniorbagarlandslaget. Tävlingen kan följas på plats eller digitalt via direktsändning.
Under fem intensiva timmar ska de tävlande skapa bakverk som visar på deras hantverksskicklighet och kreativa höjd. Fem olika kategorier bedöms på smak, utseende och metod: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar (till exempel wienerbröd) samt ett vackert skådebröd (en skulptur som skapas av bröd och degar). För att nå högst upp på prispallen krävs inte bara stor hantverksskicklighet och teknik, men också kreativitet och nytänkande. Under förra årets tävling bakades bland annat bakverk inspirerade av Andy Warhol, Sherlock Holmes och det vinnande bidraget var imponerande skapelser med temat ”Bevara havet”.
– SM Unga Bagare är en fantastisk möjlighet för unga bagare att visa upp sin talang och utmana sig själva. Bland tidigare vinnare i tävlingen har vi sett många som utvecklats till stjärnor och vunnit fler tävlingar, både i Sverige och internationellt. Det är otroligt imponerande att se vilken skicklighet och känsla för bagaryrket finalisterna besitter så här tidigt i karriären, och det ska bli spännande att följa deras utveckling på nära håll, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och som arrangerar tävlingen.
Tävlingen har genom åren betytt mycket för de som kvalificerat sig till finalen och är ett utmärkt tillfälle att visa upp sin bagarstil och hantverksskicklighet. Även om de åtta finalisterna tävlar om titeln Svensk Mästare för Unga Bagare 2024, så är tävlingen ett stort steg i karriären för fler än bara vinnaren. De fyra bästa bagarna får en prestigefull plats i det Svenska Juniorbagarlandslaget som representerar Sverige i VM Unga Bagare. De senaste åren har Svenska Juniorbagarlandslaget kammat hem flertalet guldmedaljer i internationella sammanhang.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sverige bagare & konditorer för att uppmärksamma yrket bland yngre, inspirera unga bagare till utveckling och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. De tävlande får vara upp till 24 år och finalen avgörs på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.
De åtta finalisterna i SM Unga Bagare 2024 är:
Nikita Klasson, 20 år, är född och bosatt i Tyresö. Hon jobbar idag på Magnus Johansson Bageri och Konditori.
Alva Odelbrink, 23 år, är född och bosatt i Solna, Stockholm. Hon jobbar idag på Spånga Konditori.
Natalie Rundström, 20 år, är född och bosatt i Malmö. Hon jobbar idag på Alice och Kattens tesalong i Lund.
Nora Bergström, 22 år, är född i Eskilstuna men bor just nu i Kristianstad där hon studerar Bageri och Konditori vid Yrkeshögskolan.
Linnéa Cederberg, 22 år, är född och uppvuxen i Mölndal. Hon jobbar idag på Spånga Konditori.
Johan Forstadius, 20 år, är född och bosatt i Gustavsberg, Värmdö. Han jobbar idag på Lillebrors Bageri.
Ebba Tikas, 22 år, är född och bor i Upplands Väsby, Stockholm, och jobbar på Bullar och Bröd.
Selma Schweiler Vilen, 19 år, är född i Sala men bosatt i Kristianstad där hon studerar Bageri och Konditori vid Yrkeshögskolan.
På https://www.smungabagare.se/ finns mer information om tävlingen samt länk till direktsändningen.
Om tävlingen
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå och Nord Mills. Juryordförande är Johan Landerhjelm som har varit verksam som konditor och bagare i över 45 år, idag arbetar Johan på Kåkå.
Under SM Unga Bagare ska finalisterna baka:
12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)
45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag
45 stycken bullar, tre olika varianter
Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.
Skådebröd – Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40×60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.