Sverige tacklar nu utmaningen med rattfylleri vid sina gränspassager, visar ny statistik från Tullverket för det första kvartalet 2025. Totalt rapporterades 107 fall av misstänkt rattfylleri, inklusive grova fall och sådana fall som involverade både alkohol och narkotika. Detta enligt en sammanställning från alkomätarföretaget Alcosense.
En ny sammanställning från Alcosense, som undersökt Tullverkets statistik för första kvartalet 2025, visar vilka gränspassager som haft mest rattfylleribrott. I topp ligger Öresundsbron med 16 fall tätt följt av Ystad hamn med 15 fall och Trelleborg hamn med 13 inrapporterade misstankar under perioden. De flesta rattfyllerimisstankarna rapporteras från gränsövergångarna mellan Sverige och Danmark. Det faktum att Sverige har en lägre promillegräns (0,2 promille) än exempelvis Danmark (0,5 promille), kan bidra till resultatet – fler tar chansen att köra över bron trots att de tagit ett par glas.
– Det är bra att Tullverket effektivt lyckas identifiera rattfylleri både vid Sveriges havs- och väggränser. Det är uppenbart att det krävs en kombination av förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet hos trafikanter för att komma till bukt med rattfylleriproblematiken. Alkomätare kan spela en roll i detta arbete, säger Hunter Abbott, alkoholexpert och medlem i det brittiska parlamentets råd för transportsäkerhet (PACTS).
Fall av rattfylleri per gränspassage, inklusive grovt rattfylleri. Enbart alkohol eller både alkohol och narkotika, brottskodbeskrivning 3005.
- Öresundsbron: 16 fall
- Ystad hamn: 15 fall
- Trelleborg hamn: 13 fall
- Helsingborg hamn: 10 fall
- Karlshamn hamn: 8 fall
- Stockholm hamn: 7 fall
- Göteborg hamn: 7 fall
- Karlskrona hamn: 5 fall
- Norvik: 4 fall
- Eda (väg 61): 4 fall
- Malmö hamn: 3 fall
- Haparanda: 2 fall
- Hån: 2 fall
- Västra Götalands län: 2 fall
- Umeå hamn: 1 fall
- Nynäshamn hamn: 1 fall
- Svinesund (E6): 1 fall
- Övriga vägar Hån: 1 fall
- Övriga vägar Eda: 1 fall
- Lekvattnet m fl vägar: 1 fall
- Storlien (E14): 1 fall
- Grundforsen (väg 66): 1 fall
- Halmstad hamn: 1 fall
Hunter Abbott betonar även att egenkontroll är avgörande:
– Att ha en personlig alkomätare tillgänglig ger föraren möjlighet att fatta ett informerat beslut innan man sätter sig bakom ratten, vilket kan minska denna statistik. Dessutom har vissa alkomätare förmågan att anpassas beroende på var i världen man befinner sig, så den lever upp till den lokala lagstiftningen i det landet som man kör i, vilket kan vara bra att känna till för de som kör över Öresundsbron ofta, avslutar Hunter Abbott.
Om Alcosense Laboratories
Alcosense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i Alcosense produkter används även av många polismyndigheters alkomätare. Företagets målsättning är att genom sina alkomätare undvika att personer kör oavsiktligt med alkohol i kroppen. För mer information besök www.alcosense.se.