Hem NyheterVinnyhet Här dricks mest Fairtrade-vin i världen

Här dricks mest Fairtrade-vin i världen

av Livets Goda

Sverige är det land i världen som konsumerar mest Fairtrade-märkt vin per capita. Under 2020 såldes närmare sex miljoner liter Fairtrade-vin. Nu lanserar Systembolaget dessutom den första Fairtrade-märkta spriten i det fasta sortimentet, Fairtrade-märkt rom från Mauritius.

När det gäller försäljningen av Fairtrade-märkt vin utmärker sig Sverige globalt. Svenskarna köper nästan dubbelt så mycket Fairtrade-vin per capita som britterna, de näst största konsumenterna.

– Svenskarnas val av Fairtrade-märkta viner gör verkligen skillnad för anställda på plantager i länder med utbredd fattigdom. Det är glädjande att så många konsumenter värnar en hållbar produktion där man tar hänsyn till både människa och miljö, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Efter en tid av sviktande försäljningssiffror för etiskt producerade sydafrikanska viner har Afrikas största vinland nu åter hamnat i fokus. Bland lanseringarna i september märks tre Fairtrade-märkta nyheter från Sydafrika: en röd och en vit box samt ett nytt rödvin på flaska. Sydafrika är det land som exporterar mest Fairtrade-märkt vin i världen. Efter att apartheidregimen föll har landet haft stora exportframgångar av vin. Men situationen för de anställda är fortfarande svår.

– Det finns fortfarande problem med låga löner och stora svårigheter för de anställda att organisera sig fackligt. Anställda på vindruvsodlingar har generellt sett låga löner och de saknar ofta hälsovård och möjligheter till vidareutbildning, säger Hewan Temesghen.

Fairtrade-certifieringen innebär bland annat ett minimipris som ska täcka kostnaden för en hållbar vinproduktion och en Fairtrade-premie som odlarna eller de anställda själva bestämmer hur de vill använda. Den investeras exempelvis i skolor och sjukvård. Fairtrades kriterier för vindruvsodling innebär också begränsningar i användandet av jordbrukskemikalier och krav på att säsongsanställda och fastanställda har samma löneförutsättningar och samma arbetsuppgifter.

Utöver förnyat fokus för hållbart producerat sydafrikanskt vin märks även ett ökat intresse från Systembolaget när det gäller att bredda sortimentet av etiska viner i en högre prisklass. Förra året lanserades en malbec från Argentina med den högsta prislappen av de etiska vinerna. Det sydafrikanska syrah-vin som nu lanseras tillhör också den kategorin.

Till septembernyheterna hör också en vit malbec från Argentina – och Fairtrade-märkt rom från Mauritius som innehåller Fairtrade-certifierat socker.

RELATERAD LÄSNING