Härligt syrligt från ölmästarna på Brooklyn Brewery!

Niklas Jörgensen 4 Sep, 2019
Whisky och Bourbon Kärleken till den syrliga ölen väcktes på min första Belgienresa för 25 år sedan. Och det var verkligen förälskelse från första sipp vare sig det var en lambic med frukt eller en gueuze; det syrligt fräna var bara så annorlunda från allt jag trodde jag visste om öl. Idag är surölstrenden starkare än någonsin och det produceras fantastiska skapelser i princip överallt. Om du ännu inte hoppat på surölståget men står där på perrongen med nyfikenheten med i bagaget så är mitt tips att börja med Brooklyn Brewerys fina Bel Air Sour som får syrligheten från mjölksyrabakterier - bättre start kan du inte få!

Brooklyn Brewery är idag legender inom ölvärlden, mycket tack vare bryggmästargeniet Garrett Oliver. Just denna syrliga öl tog närmare tre år att utveckla för att få till rätt touch, det är inte helt enkelt att brygga, och resultatet är sommar i ett glas. Man använder sin egen mjölksyrabakterie på bryggeriet och Bel Air har dessutom torrhumlats vilket betyder att ytterligare humle tillsatts under jäsningen.

Niklas öltipsar - Brooklyn Bel Air Sour
Garrett med team har fått till en suris som skiljer sig distinkt från de mer extrema belgarna. Jag älskar den citruspigga och närmast tropiska doften där ananas och mango får sällskap av en fläderhint och en hint av humle. Lite godisbutik på det där jenkatuggummit gör en lite sådär smånostalgisk. Och så då smaken. Precis lagom syrlig med lite rivig kolsyra som förstärker fräschören samtidigt som det är läskande torrt. Citrusfrukten tillsammans med en örtighet, lätt laktisk känsla och brödbak leder vägen smakmässigt och innan du vet ordet av så är flaskan slut vilket kanske är ölets främsta egenskap - sin törstsläckande karaktär. Extra plus också för den låga alkoholhalten (4,5%) och ändå få till smakrikedomen.

Niklas intryck: 90/100

Riktigt god på egen hand, grym till mat. Inte minst när du har fetma så skär den genom detta på ett formidabelt vis. Bel Air Sour uppskattas precis lika mycket av garvade surölsfantaster som nyinitierade. En flaska kostar 23,90 kr för 355 ml och har artikelnummer 11304.

Du beställer den i kolli om 6 till din föredragna systembolagsbutik >>


Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet