Hem Vinvärlden Harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott!

Harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott!

av Livets Goda

Biodynamiken, det antroposofiska närmandet till odlingarna, innebär att pesticider och konstgödsel är portade samt att man respekterar allt levande. Naturliga preparat används och även månkalendern avgör när vissa moment ska utföras. Detta har Gérard Bertrand tagit till sig helhjärtat och det är en man som knappast kan anklagas för att arbeta biodynamiskt för att vinna marknadsmässiga fördelar utan hans tro på ett sunt förhållande till jorden är a och o, något som återspeglas i mer än 900 hektar odlingar spridda på 15 egendomar. Och toppvinet av dem alla är Nobelvinet Cigalus*!

Livets Goda om
Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2017

2017 är en generös årgång och resultatet av en varmare växtsäsong; något som Cigalus Rouge hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av mörka körsbär, blåbär och svarta vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och rostade fatinslag kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett smått förföriskt doftspektrum man bjuds på.

Det ungdomliga styr även smakmässigt men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och vi gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som ursprunget i vinet står i centrum. Avslutet lyfter fram kryddigheten och det hela är mycket harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott.

92 LGP / Livets Goda

2017 Cigalus Rouge
Gérard Bertrands Cigalus Rouge 2017 kostar 315 kronor (15%, 750 ml), har artikelnummer 72914 och finns i skrivande stund i mer än 70 Systembolagsbutiker. Till övriga kan man beställa vinet utan extra kostnad >>

Ta tillfället att värma upp med förra årets Nobelvin inför stundande högtidlighet!

* Årgång 2016 av Cigalus serverades på förra årets Nobelmiddag

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING