””Pinot noir är ju en svår druva i sig och förhållandena under 2012 hjälpte inte direkt till att göra det lättare. Natt-temperaturerna var fortsatt normala med då dagarna var kallare så blev skillnaden mellan natt och dag mindre vilket försvårade det hela. Vi skördade ca 2 veckor senare än normalt, längre vågade vi inte vänta”, berättar Jamie. Kvantiteten blev avsevärt lägre än normalt men de viner som producerades blev bra vilket vinerna i årgången idag visar. Men även om Jamie anser att vinerna blev bra i slutändan så säger han att det ser bättre ut i nästa årgång, det vill säga 2013. ”Det kommer att märkas lite årgångsvariation, men så ska det ju vara. Skillnaderna i årgångarna lär ju oss vinerna bättre och så länge vinet är bra så är det som det ska vara.” Jamie´s första, och då han blev ansvarig vinmakare, ”ståltanksvin” på Stoneleigh var 2001. Året efter blev det även viner med fat i vinfikationen. Men redan 1990 var han vad man kallar en ”trainee winemaker”. Nyheterna för oss svenskar i år är då Stoneleighs viner i den exklusivare Rapaura-serien. Rapaura är single-vineyardviner sedan årgång 2009 och den första årgång man gjorde i var 1999. Heléne Reuterwall Thideman på Pernod-Ricard säger att man ”testat” vinerna på allmänheten på mässor och vinmiddagar och annat, och att responsen varit bra. ”Därför kan vi glädjande nog konstatera att vinet nu från första mars finns tillgängligt på SBs exklusiva sortiment.” 2012 Stoneleigh Rapaura Sauvignon Blanc (nr 95423 / 149 kr / 88) har en fin balans där klassiska hintar av gräs, sparris och svamp inte tillåts att ta över utan intrigeras fint i vinet och ger en bra smakkaraktär tillsammans med den runt syrligt tropiskt citrusfärgade och juicy frukten som dessutom har en snyggt behärskad sötma. Vinet lagras i 50 procent fat och 50 procent ståltank. 2012 Stoneleigh Sauvignon Blanc(nr 6311 / 99 kr / 86) vars första årgång var 1986, är ett vin som svenskarna tagit till sig genom årens lopp. Även vinskribenterna har hyllat vinet. Jag kanske inte sällar mig till den skara som ger stående ovationer till då jag gärna vill ha lite fat i hanteringen beträffande denna druva för att få ett lite större djup och komplexitet. Men bortsett från detta så tycker jag att årgången passar vinet bra. Det har en fräscht, lätt silkig struktur med en lugnare syra och mer framträdande mineralisk, stramt tropisk, citrusfruktighet, liksom en tilltalande krydda. Det är gott och står sig bra i konkurrensen beträffande denna typ av mindre muskelösa viner. 2012 Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc(nr 6314 / 89 kr / 83) är för den som inte vill bli för berusad (endast 9 % här) och samtidigt vill ha något lättsamt, fräscht, tropiskt syrligt och på gränsen till läskande med tanke på den distinkta syran, har här hittat hem. Man skördar vinet tidigare än andra just för att få en rik, spritsig fräschör i vinet och man är ute efter en ungdomlighet som inte ska lagras utan intas på rot. Själv kan jag tycka att detta är aningen för ofylligt och spritsigt i kropp, men Stoneleigh är en leverantör som även om priserna är låga levererar kvalitativa produkter. Så också här. Och som sagt, som en inledning till festen med många gäster med småtugget så absolut. Fräscht är det som sagt! 2011 Stoneleigh Rapaura Pinot Noir(nr 95424 / 169 kr / 89) är den andra nyheten och också ett vin som nu från och med den första mars lanseras i SB´s exklusiva sortiment. Första gången vinet gjordes var med årgång 1999 och här låter idag Jamie vinet genomgå malolaktisk jäsning i fat och därefter en slutlagring i 10 månader i faten varav 45 procent nya. Här hittar vi lätta vegetala hintar i det mineraliska, den lite mörkare, torrt sötsyrliga frukten som bär spår av bland andra plommon, vinbär och körsbär, har ett bra, fräscht, transparent, torrt djup. Distinkt och balanserat och Jamie kan vara lite småstolt över vinet. 2011 Stoneleigh Pinot Noir (nr 16394 / 129 kr / 86) i sin tur har en mer lättare karaktär. Det finns en fint, fräsch silkig struktur med en torr men rund fruktighet som bär spår av smultron och körsbär. Kanske hintar vi lite rostat och vegetalt om vi grottar in oss ordentligt och det tillför bara vinet gott. Till sist har vi2012 Stoneleigh Pinot Noir Rosé(nr 6435 / 99 kr / 84) som också det lanseras den första mars. I det här vinet eftersträvar Jamie en torr men bärrik och ren smakbild. Bär, och inte frukt, som han säger. Och det är hallon, smultron och jordgubbe (även om nu jordgubbe egentligen inte tillhör bärsläktet även om det är en större kompis till smultronet, utan är en skenfrukt…) han är ute efter. Jamie har lyckats bra med dessa intentioner och lägger vi till en fint fyllig, bra viskositet och fräschör så har ni denna rosé i ett nötskal (jordgubbe har band till nötter på långt håll…). Gott och flirtigt på rätt sätt. Överlag kan vi sammanfatta att vinerna från ”huset” Stoneleigh ligger i lätt- till mellanviktklassen. Man eftersträvar inte direkt tyngd eller ”storhet” men vill ha ett bra djup med ren, fräsch frukt och syra liksom balans. Och det lyckas man med. En terroir som bjuder på bra mineralitet och förutsättningar ger vinerna en bra struktur överlag och en kärlek, stolthet och stor kunskap om området från involverade vinmakare som Jamie skapar harmoni i en mer ”folklig” men elegant bas. Bra så. Lite fakta: Stoneleigh Vineyard ligger mitt i Rapaura området på norra sidan av Wairau Valley i Marlborough. Vingården ligger i den del som kallas ””Golden Mile””. Beträffande Brancott Vineyard så planterades de första sauvignon blanc rankorna 1975 i Marlborough. I Marlborough som betraktas som det viktigaste vindistriktet i landet, planterades de första vinstockarna 1973. Sedan början på 1990-talet har antalet producenter dubblerats och vinodlingsarealen har tredubblats till ca 30 000 hektar.”
817