Hem Vinvärlden Heartlands Director’s Cut – en aussie shiraz med finess!

Heartlands Director’s Cut – en aussie shiraz med finess!

av Niklas Jörgensen

Ben Glaetzer har en skönt avslappnad attityd till det där med vin. Vill inte måla in sig i ett hörn med snack om unika förhållanden, jordmåner och klimat fast han gör några av landets mest eftertraktade viner i Barossa Valley. Än skönare är det faktum att Ben vill att alla ska kunna vara med och har därför inte höjt priset på sitt toppvin Amon-Ra sedan första buteljeringen. Vad få däremot vet är att han även rör sig utanför Barossa och gör viner i det betydligt svalare och maritima Langhorne Creek, en region söder om Adelaide. Nu lanseras Director’s Cut från Ben Glaetzers Heartland och det är ett vin som lär appellera till alla shirazvänner!

Lake Doctor kallas den. Vinden som sveper in över vingårdarna i Langhorne Creek och kommer från Lake Alexandrina, en sötvattensdepå som kylts ner av den Antarktiska oceanen. Mellan vinrankorna och vattendepån finns inget som mildrar vindarna vilket innebär att regionen dramatiskt påverkas och ser betydligt kyligare klimat, inte minst nattetid när temperaturen kryper neråt. Och det är precis detta som gör vinerna från Langhorne Creek så fräscha och förklarar varför Ben Glaetzer föll för området och etablerade sitt Heartland här för drygt två decennier sedan.

Livets Goda om 2017 Heartland Director’s Cut Shiraz

Härligt generös shiraz men i en betydligt svalare stil än vad många nog associerar med Australien. Det doftar av färskkrossade björnbär med svartpeppar på toppen, örtiga toner med mynta i spetsen, rostade nyanser från faten och så hintas det en svag blommighet. Vinet fyller gommen med intryck, det är rikt och bussigt samtidigt som den smeksamma frukten och de silkiga tanninerna mer får oss att tänka finessrikt. De mörka skogsbären har en ljuvlig renhet och det kryddiga långa avslutet lämnar ett stort välbehag. Galet mycket vin för pengarna!

92 LGP

Director’s Cut lanseras i dag, den 6 maj och en flaska (75 cl, 14,5%) kostar 199 kronor. Vinet är tillgängligt i mer än 200 systembolagsbutiker. Definitiv succé tillsammans med grillat, till burgaren eller spareribs.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING